Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní pojmy politického myšlení (KPF / B071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / B071 - Základní pojmy politického myšlení, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Původ polis, její sociální a náboženský základ, její specifika a vývoj.2. Mocenský základ polis, rovnost a svoboda, soukromá a veřejná sféra, obecné dobro.3. Římská res publica, moc a autorita, právní principy, úřady.4. Novověký stát jako instituce; suverenita vnější a vnitřní. Problém legitimity. Národní stát. Integrace států.5. Politeia: uspořádání úřadů. Ústava jako omezení moci: dělba moci, systém protivah a vzájemné kontroly, lidská práva.6. Demokracie antická a moderní.7. Pojem politiky: Weber, Schmitt, Sartori?8. Politika jako nenásilné hledání shody mezi jednotlivci a skupinami s rozdílnými názory, ambicemi a zájmy, jehož cílem je rozhodnutí závazné pro všechny a vynutitelné násilím.9. Autonomie politické sféry, mravní základ politiky, legitimita násilí.10. Politická jednota a diverzita - etnická, náboženská, rasová, názorová a zájmová. Mocenské ambice.11. Politické jednání, jeho prostředky, metody a meze. Politické rozhodování.12. Veřejné mínění, konflikt a konsensus, participace a vyloučení.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:- porozumění původnímu kontextu základních pojmů politického myšlení- porozumění historickým proměnám významů těchto základních pojmů- schopnost vyhledávat původní kontexty podobných pojmůorientace v klasické literatuře politického myšlení

Literatura

Arendtová H. Krize kultury. Praha, 1994. Arendtová H. O násilí. Praha, 2011. ISBN 978-80-7298-464-0.Skinner Q. O státě. Praha, 2012. ISBN 978-80-7298-446-.Miller D. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. Brno, 1995. Schmitt C. Pojem politična. Praha, 2004. Kroupa D. (vyd.). Současné teorie moci. Ústí n. L., 2011. Havlíček A. (vyd.). Svoboda od antiky po současnost. Ústí n. L., 2012. Sartori G. Teória demokracie. Bratislava, 1993.

Požadavky

účast na semináři (tolerována absence do 20%, v odůvodněných případech více)- průběžná příprava na seminář- 1 připravené vystoupení v semináři v rozsahu 10 minutPředmět bude zakončen seminární práce na jedno z přednášených témat, v rozsahu min. 7 stran, s použitím jednoho primárního a tří sekundárních zdrojů.

Garant

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.