Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nacionalismus a národnostní identity (KPF / B093)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / B093 - Nacionalismus a národnostní identity, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata I.: (zimní semestr)1. Husitství a reformace jako předehra ke zrodu moderního národa (čtyři pražské artikule, překlady Bible do národních jazyků - Bůh rozumí křesťanově rodné řeči, vznik národních reformovaných církví po celé Evropě.)2. Rok 1848 - občanská emancipace není možná bez emancipace národní, dialektická jednota obou procesů (Havlíček Borovský).3. Rok 1848 - nedělitelnost svobody nejen v občanském, ale i v národním slova smyslu (Engels).4. Rok 1848 - kritická obhajoba národnostní politiky Slovanské lípy (Palacký, Rieger, Sabina)5. Manifest českých liberálů v roce 1861 a jejich Národní listy6. Pláč koruny české a kritická léta 1866 a 1867 (Prusko rakouská válka, rakousko uherské vyrovnání, odchod českých politiků ze zemského sněmu na jaře 1867)7. Devadesátá léta 19. století - desetiletí vrcholící české občanské a národní emancipace (Pokroková strana, Omladina, politické příběhy Karla Kramáře a Aloise Rašína)8. Svár mezinárodní proletářské emancipace a národní emancipace uvnitř sociální demokracie na konci 19. století a brněnský sjezd v roce 1899, zaměřený na otázku národnostní v rámci rakouské říše9. Zvláštnosti českého antisemitismu (Neruda, Polenský proces s Hilsnerem, T. G. Masaryk versus Karel Baxa)

Získané způsobilosti

Výstup z učení: student(ka) získá tyto poznatky:- kritický přehled o vývoji česko - německého stýkání a potýkání na území České republiky- kritický přehled o postoji k národnostní otázce ze strany v Rakousku (potažmo v Československu) působících politických hnutí a jejich představy jejího řešení - před první světovou válkou, v době meziválečné, v době po druhé světové válce- přehled o zrodu a vývoji myšlenek na evropské sjednocení jako cesty demokratizace Evropy a konečného vyřešení otázky národnostní - v době před první světovou válkou, v době meziválečné, v době po druhé světové válce

Garant

Ing. Ivan Štern

Vyučující

Ing. Ivan Štern