Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná anglosaská estetika (KPF / B101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / B101 - Současná anglosaská estetika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vymezení anglosaské estetiky, hlavních témat , autorů a prostředí, ve kterém se odehrává (sborníky, odborné časopisy, zahraniční a česká literatura); vymezení "současnosti" anglosaské estetiky.2.Co je umění? Kdy a proč se tato otázka stává v estetice důležitou? Kdo na ni odpovídá? Anti-esencialismus.3. a 4.Institucionální analýza umění. Zrod teorie, která ovládá umělecký provoz dodnes.Rozbor textu. Kritické zhodnocení.5.Ohlasy Dickieho institucionální analýzy6. Svět umění.7.Anti-esencialismus. Estetická hodnota umění.8. a 9.Estetický kognitivismus.10.Nelson Goodman.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení: student získá tyto odborné znalosti:- má znalost textů, autorů a problematiky současné anglosaské estetiky- umí diskutovat o zdrojích a platformách, na kterých se současné estetické debaty odehrávají- - umí se orientovat v současném uměleckém provozu a dění na uměleckých školách

Literatura

KULKA, T., CIPORANOV, D., (eds.). Co je umění, Texty angloamerické estetiky 20. století. Červený Kostelec, 2010. MARGOLIS, J., (ed.). Philosophy looks at the Arts. Philadelphia, 1978. LEVINSON, J., (ed). The Oxford Handbook of Aesthetics. Oxford, 2003.

Požadavky

Účast na přednáškách 70%. Příprava na přednášky - četba probíraných textů. Zájem o současnou estetiku a současné umění. Esej (4-5NS) či referát.

Garant

Mgr. Martin Nitsche, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Nitsche, Ph.D.