Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stát a moc I (KPF / N001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / N001 - Stát a moc I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základní vymezení pojmů2) a) Politično a stát u C. Schmitta (přítel - nepřítel); b) Vznik politična a politiky podle J. Patočky (polemos - Hérakleitos)3) Původ moderního pojetí státu (Skinner)4) Dějinné koncepce státu: a) přirozenoprávní koncepce státu (Aristotelés, Platón); b) Společenská smlouva a přirozený stav (Hobbes, Locke, Rousseau); c) Hegelova koncepce státu; d) moderní pojetí státu (Arendtová)5) Stát a občan: politický subjekt.

Získané způsobilosti

Student získá tyto odborné znalosti:- dokáže systematicky vyložit jednotlivá témata a doložit je odkazy na jednotlivé myslitele- dokáže podat výklad cizojazyčného textu (cca 20 normostran) k dané problematice a kriticky ho konfrontovat s textem primárním- dokáže na základě znalosti dějin politického myšlení systematicky zpracovat výše uvedená témata.

Literatura

Skinner, Q. O státě. Praha, 2012. SCHMITT, C. Pojem politična. Praha, 2007. Hejdánek, L.. Reflexe v politice a otázka politického subjektu. 1990. Arendt, H. Vita activa. Praha, 2008. Havlíček, A. Člověk jako bytost přírodní a umělá, in: T. Nejeschleba ? V. Němec ? M. Recinová, Pojetí člověka v dějinách a současnosti filosofie. Olomouc, 2011. Kuhn, H. Der Staat. München, 1967. Poggi, G. Development of the modern State. London, 1978. Heywood, A. Politická teorie. Praha, 2005.

Požadavky

Zkouška bude udělena za ústní obhájení písemné práce a za zodpovězení jedné otázky z přednesených témat. Písemná práce musí mít minimálně 8 normostran (cca 15.000 úderů včetně mezer) a musí vycházet z přednesených témat a minimálně ze dvou textů (z primárního a sekundárního textu cizojazyčného). Téma předem schválí zkoušející.

Garant

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.