Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Liberální demokracie II (KPF / N004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / N004 - Liberální demokracie II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Zrod islámu2) Korán a sunny3) Osoba Proroka4) Islám mezi Byzancí a Persií5) Šiitismus a jeho vývoj6) - " -7) Konflikt Saúdské Arábie a Iránu na Blízkém východě8) Muslimské bratrstvo, jeho ideologie a politika9) Fundamentalistické směry: wahabismus a Salafismus10) Islám v Indii a Indonésii11) Súfisté a jejich filosofie12) Islám v Africe13) Islám a Západ

Získané způsobilosti

Student se naučí z různých teoretických a praktických úhlů reflektovat dvě hlavní témata dnešní doby, vztah islámu a demokracie a ohrožení islámským terorismem. Jsou to témata, s nimiž se může setkávat téměř neustále a kurs mu napomůže se v nich orientovat a konkrétně na ně reagovat.

Literatura

Korán (podle potřeby, vybrané súry). DELCAMBOVÁ, A. M. Muhhamad, slovo Alláhovo. Bratislava, 1996. LAWRENCE, B. O Koránu. Praha, 2006. KEPEL, G. Válka v srdci islámu. Praha, 2006. SCHULZE, R. Dějiny islámského světa ve 20. století. Praha, 2007. HALM, H. Die Schiiten. Bonn, 2005. CHEBEL, M. Islam für Anfänger. München, 2009.

Požadavky

Zpracování seminární práce na téma, které bude schváleno přednášejícím, s nímž musí být postup práce konzultován.Seminární práce podle samostatného výběru tématu by měla být průběžně konzultována a měla by být dokladem o schopnosti orientovat ve velmi široké a složité problematice islámu a jeho vztahu k politice.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.