Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ideologie, filosofie a politika (KPF / N006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / N006 - Ideologie, filosofie a politika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Původ pojmu ideologie2) Ideové zdroje politických ideologií3) Zrod totalitních ideologických doktrín v období Velké francouzské revoluce4) Totalitní demokracie5) Totalitní ideologie komunismus, fašismus, islamismus6) Ideologie jako filosofický problém7) Ideologický pojem ideologie: Marx, Lenin, Stalin, Gramsci, Althusser8) Kritika ideologií: Horkheimer, Adorno, Habermas9) Ideologie v pojetí kulturní antropologie: C. Geerz10) Ideologie v pojetí sociologie vědění: Weber, Scheler, Plesner, Mannheim11) Ideologie jako politická náboženství (Aron, Voegelin) a ideologie v pojetí H. Arendtové12) Hledání východiska z bludného kruhu ideologie: Patočka

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:- znalost ideových zdrojů a okolností zrodu politických ideologií- znalost původu totalitních ideologií a jejich jednotlivých podob- znalost reflexe ideologií v sociologii, kulturní antropologii a filosofii- schopnost rozpoznat ideologické a zájmové zdroje tradičních politických doktrínschopnost orientace v ideologických motivech současné politické diskuse

Literatura

Besanson A. Nemoc století. Praha, 2000. Voegelin E. Nová věda o politice. Brno, 2000. Arendtová H. Původ totalitarismu. Praha, 1996. Mannheim K. Ideologie a utopie. Bratislava, 1991. Novák M.(vyd.). Komunismus a fašismus. Praha, 2002. Hayek F. A. Kontrarevoluce vědy. Praha, 1995. Aron R. Opium intelektuálů. Praha, 2001. Furet F. Promýšlet francouzskou revoluci. Brno, 1994.

Požadavky

Předmět bude zakončen seminární prací na jedno z přednášených témat, v rozsahu min. 7 stran, s použitím jednoho primárního a tří sekundárních zdrojů.

Garant

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Kroupa, Ph.D.