Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nacionalismus a národní identity I (KPF / N020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / N020 - Nacionalismus a národní identity I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Evropa je a bude Evropou národních společenství. Nejprve je tedy nutné metodologicky objasnit přístupy k pojmu národ, na rozdíl od etnika a rasy.2) Význam Francouzské revoluce pro vznik moderního nacionalismu3) Vliv Francouzské revoluce na německý nacionalismus. J. G. Fichte4) Herder a jeho pojetí národa. Kantova kritika5) Vznik rasových teorií národa6) Vídeňský kongres a jeho pojetí národa a revoluce. V. K. Metternich7) Italské národní sjednocení z hlediska nacionalismu8) Německé národní sjednocení z hlediska nacionalismu9) První světová válka a role nacionalismu během ní a po ní10) Nacionalismus a vznik národnostních států po první světové válce11) Národní stát a národnostní menšiny, teorie a praxe12) Vznik ideje evropského sjednocování po první světové válce13) Richard Coudenhove-Kalergi a Panevropa

Získané způsobilosti

Student získá komplexní teoretické a metodologické poznatky o vývoji evropského nacionalismu do první světové války a po ní. Tato znalost mu otevře porozumění pro řadu klíčových událostí evropských dějin. Předmět vychází ze současné teoretické a historické literatury.

Literatura

KUČERA, R. Kapitoly z dějin střední evropy. Praha, 1990. RENAN, E. Národ je každodenní plebiscit, in: Střední evropa, č. 31. Praha, 1993. HROCH, M. (vyd.). Pohledy na národ a nacionalismus. Čítanka textů. Praha, 2003. SCHULZE, H. Stát a národ v evropských dějinách. Praha, 2003. MALIA, M. lokomotivy dějin. Praha, 2009. WEHLER, H. U. nationalismus. Geschichte, Formen, Folgen. 2004.

Požadavky

Každý student vypracuje seminární práci o rozsahu 6-8 stran, jejíž téma bude mít schválené přednášejícím.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.