Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nacionalismus a národní identity II (KPF / N021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / N021 - Nacionalismus a národní identity II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Vznik ideje evropského sjednocování po první světové válce a její politický vývoj2) Idea Panevropy. Richard Coudenhove-Kalergi3) Po druhé světové válce. Evropská integrace jako proces překonávání nacionalismu4) Role Roberta Schumana5) Pád železné opony a nový rozmach nacionalismu ve střední a východní Evropě6) Rozpad středoevropských a východoevropských federací7) Národní identity v dnešní Evropské unii a jejich rozvoj8) Příklady národních identit - Rusko, Ukrajina a Polsko9) Nové formy nacionalismu v EU10) Evropská unie a přistěhovalectví11) Existuje evropská identita?12) Národní identita, nacionalismus a demokracie

Získané způsobilosti

Student získá komplexní teoretické a metodologické poznatky o vývoji evropského nacionalismu po druhé světové válce a především ve vztahu k evropské integraci. Získá přehled o vývoj národních identit v Evropské unii a u jejích sousedů. Osvojí si schopnost posuzovat vztah národních identit a nacionalismu vzhledem k rozvoji demokracie a liberálního státu.

Literatura

BIBÓ, I. Bída malých národů východní Evropy. Brno - Bratislava, 1997. KUČERA, R. Evropská identita, in: Auspicia, č2, ročník III. Praha, 2006. KALERGI-COUDENHOVE, R. Panevropa. Praha, 1990. SARTORI, G. Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci. Praha, 2005. WAHL, J. Robert Schumann. Praha, 2001. NEUSS, B. Geburtshelfer Europas?. Baden-Baden, 2000. SMITH, A. Nationalism. Theory, ideology, history. Cambridge, 2001.

Požadavky

Každý student vypracuje seminární práci o rozsahu 6-8 stran, jejíž téma bude mít schválené přednášejícím.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc.