Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie I. (KEK / AMIKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / AMIKR - Mikroekonomie I., Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní problémy ekonomické organizace. Vědecká metoda ekonomie. Problém vzácnosti. Hranice produkčních možností.2. Pravidla tržního systému. Základní otázky. Ekonomické systémy a koloběh. Cenový systém.3. Nabídka a poptávka. Elasticita nabídky a poptávky. Posuny křivek poprávky a nabídky. Cenová regulace.4. Poptávka, užitek a chování spotřebitele. Celkový užitek a mezní užitek. Spotřebitelský přebytek. Racionální chování, efektivní alokace.5. Podniková organizace, druhy podniků. Členění podle velikosti a podle právní formy. Druhy obchodních společností. Výhody a nevýhody.6. Teorie výroby a produkční funkce analýza nákladů. Mezní produkt. Produkční funkce. Hledisko krátkého a dlouhého období. Výnosy z rozsahu.7. Analýza nákladů a nákladová funkce. Vztah produkční a nákladové funkce. Rozčlenění nákladů.8. Rovnováha firmy v dokonalé konkurenci. Dokonale konkurenční firma a odvětví. Optimální produkce a maximalizace zisku. Zastavení činnosti.9. Nedokonalá konkurence. Monopol, oligopol a monopolistická konkurence. Náklady mrtvé váhy.10. Trhy výrobních faktorů. Trh práce. Poptávka a nabídka výrobního faktoru. Určení mezd v podmínkách dokonalé a nedokonalé konkurence. Role odborů. Nezaměstnanost. Půda, přírodní zdroje a nájemné.11. Kapitál, úrok, zisk. Úrok a míra časové preference. Nabídka a poptávka zapůjčitelných fondů. Efektivnost investic. Současná hodnota budoucích výnosů.12. Vlastnictví. Vlastnictví soukromé a veřejné. Oddělení vlastnictví od řízení - problém "pán a správce".13. Externality. Negativní a pozitivní externality. Volné zdroje a volné statky. Veřejné statky. Regulace externalit.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- vysvětlit úlohu a význam mikroekonomie v kontextu praktického podnikání;- identifikovat základní mikroekonomické jevy ve svém okolí;- aplikovat mikroekonomickou logiku na vysvětlení jednoduchých společenských jevů;- aktivně používat základní mikroekonomickou terminologii v diskusi.

Literatura

HLADÍK, René. Ekonomie. Ústí n. L.: RENECO, 2013. ISBN 978-80-86563-42-8. HOLMAN, Robert. Ekonomie. 5. vyd. Praha: CH Beck, 2011. ISBN 978-80-7400-006-5. SIRŮČEK, Pavel, NEČADOVÁ, Marta, MACÁKOVÁ, Libuše. Mikroekonomická teorie I. Cvičebnice. 2. akt. vyd. Slaný: Melandrium, 2003. ISBN 80-86175-37-5. SAMUELSON, Paul. A., NORDHAUS, William. Ekonomie. 18. vyd. Praha: NS Svoboda, 2007. ISBN 978-80-205-0590-3. MACÁKOVÁ, Libuše a kol. Mikroekonomie. Základní kurs. 10. vyd. Slaný: Melandrium, 2007. ISBN 978-80-86175-56-0. HECZKO, Stanislav, SIRŮČEK, Pavel. Základy ekonomie - cvičebnice (pracovní a metodické listy). Ústí n. L.: UJEP, 2009. ISBN 978-80-7414-180-5.

Požadavky

Docházka na přednášku není povinná, ale je doporučená (není kontrolována nebo do hodnocení započítávána)Zakončení kurzu: 1. zápočet :Písemný test s 20 otázkami (15 kvíz a, b, c, 5 příkladů). Za každou otázku je 1 bod.Zápočet bude udělen při dosažení limitu max 6 chyb.2. ústní zkouškaHodnocení: výborně, velmi dobře, dobře, nevyhověl(a)

Garant

PhDr. René Hladík, CSc.

Vyučující

PhDr. René Hladík, CSc.