Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie pro SP (KEK / GZAEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / GZAEK - Základy ekonomie pro SP, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do ekonomie.2. Teorie mezního užitku a formování poptávky.3. Teorie firmy.4. Rovnováha firmy v podmínkách dokonalé konkurence.5. Rovnováha firmy v podmínkách nedokonalé konkurence.6. Trhy výrobních činitelů a teorie rozdělování.7. Alokační efektivnost a tržní selhání.8. Měření celkového produktu a důchodu.9. Určení rovnovážné produkce.10. Hospodářský růst a hospodářský cyklus.11. Nezaměstnanost, inflace a Phillipsovy křivky.12. Monetární politika a fiskální politika vlády.13. Mezinárodní obchod a měnové kurzy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- vysvětlit úlohu a význam ekonomie v kontextu společenských věd;- identifikovat základní ekonomické jevy ve svém okolí;- aplikovat ekonomickou logiku na vysvětlení jednoduchých společenských jevů;- aktivně používat základní ekonomickou terminologii v diskusi.

Literatura

Samuelson, P. A., Nordhaus, W. D. Ekonomie. Svoboda Praha 2007. 1992. HLADÍK, R. Ekonomie. Základní kurs (pro bakalářský stupeň vysokých škol), 2. vydání (dotisk), RENECO, Ústí nad Labem 2006. HECZKO, S., SIRŮČEK, P. Základy ekonomie. Cvičebnice (pracovní a metodické listy), Fakulta sociálně ekonomická UJEP, Ústí nad Labem 2006.

Požadavky

Docházka na přednášku není povinná, ale je doporučená (není kontrolována nebo do hodnocení započítávána)Zakončení kurzu: ústní zkouškaHodnocení: výborně, velmi dobře, dobře, nevyhověl(a)

Garant

PhDr. René Hladík, CSc.

Vyučující

PhDr. René Hladík, CSc.