Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomový seminář (KEK / MDSEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MDSEM - Diplomový seminář, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vyjasnění úlohy vedoucího a oponenta diplomové prácePravidla komunikace a předpoklady úspěšné spolupráce.2. Metodologie ve společenských vědáchMetodologie, metoda a metodika. Kvalitativní a kvantitativní přístup. Metodologie sběru dat.3. Postupy při odborném publikováníFormální a obsahová stránka vědeckého textu. Klasifikace a charakteristika odborných textů4. Práce s literaturou a informacemi, zdroje dat a informací.Aplikace citační normy a používání bibliografických záznamů. Etické principy a standardy odborné práce.5. Možnosti publikování, klasifikace časopisů a hodnocení publikační činnosti.Druhy publikací a výběr časopisu. Scientometrické ukazatele.6. Metodické postupy při psaní diplomové práce, stanovení harmonogramuFormální náležitosti diplomových prací. Gramatické a věcné chyby v odborném textu.7. Struktura práceČlenění kapitol a podkapitol s vazbou na konkrétní téma. Význam a specifika kapitol Úvod a Závěr.8. Koherence textuPodstata a druhy koherenčních vztahů, rozvíjení tematické linie, tematické posloupnosti, kompozice.9. Kanonické části odborného textuTitulek/nadpis a jeho typy, abstrakt - smysl a funkce abstraktu a jeho typy10. Teoretické ukotvení diplomové prácePráce s odbornou knihou, odbornými časopisy a elektronickými informačními zdroji.11. Zpracování hlavní části diplomové prácePráce s daty. Popisná statistika. Analýza závislosti. Indexy. Korektní interpretace dat. Formulace výstupů.12. Příprava prezentace dílčích výsledků dosažených studenty v průběhu práce a diskuse.Pravidla zpracování odborného textu pro ústní prezentaci.13. Prezentace formou veřejného vystoupeníProblematika obhajoby diplomové práce. Hodnocení veřejných prezentací.

Získané způsobilosti

Na konci kurzu budou studenti schopni:- vybrat a aplikovat nezbytné metody k psaní diplomové práce. - vhodně strukturovat svou práci- adekvátně pracovat s odbornými zdroji

Literatura

ECO, Umberto. (1997). Jak napsat diplomovou práci. Olomouc. SYNEK, M., SEDLÁČKOVÁ, H., SVOBODOVÁ, I. Jak psát diplomové a jiné písemné práce. Praha: VŠE Praha, 1999. ISBN 80-245-0309-3. ŠIROKÝ, J. Tvoříme a publikujeme odborné texty. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3510-5. ČESAL, J., LIŠKA, V. Vědecké psaní a prezentace. Praha: Professional Publishing, 2007. ISBN 978-80-86946-30-6. HOLOUŠOVÁ, Drahomíra, KROBOTOVÁ, Milena. Diplomové a závěrečné práce. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0458-3. ČMEJRKOVÁ, Světla, DANEŠ, František, SVĚTLÁ, Jindra. Jak napsat odborný text. Praha: Leda, 1999. ISBN 80-85927-69-1. KNAPP, Viktor. Vědecká propedeutika pro právníky. Praha: Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-54-8.

Požadavky

Studenti zpracovávají vlastní projekt, jehož dílčí výstupy jsou průběžně diskutovány s jejich vedoucími prací. V závěru kurzu musí být student schopen prezentovat a obhájit hlavní výstupy svého diplomového projektu. Kurz je zakončen zápočtem, bez kterého není možné schválení Podkladu pro zadání diplomové práce.Je nevyhnutné dodržet stanovené termíny, rozsah, formát a pravidla pro zpracování DP.Více informací na: https://web.natur.cuni.cz/~houdek3/diplomovy%20seminar.html

Garant

Ing. Tomáš Siviček, PhD.