Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní ekonomické vztahy (KEK / MMEEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MMEEK - Mezinárodní ekonomické vztahy, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kurzu - pojetí, cíle a metodologieTeoretická východiska (David Ricardo, John Stuart Mill, Bertin Ohlin, Paul Samuelson, Jagdish Bhagwatti, Raul Prebisch). Vymezení obsahu a funkce mezinárodních ekonomických vztahů. Informační zdroje.2. Mezinárodní obchod se zbožímFunkce mezinárodního obchodu, jeho intenzita a faktory vývoje. Teritoriální a komoditní struktura. Ceny v mezinárodním obchodě.3. Mezinárodní obchod se službamiDefinice pojmu služeb a některé klasifikační systémy. Služby a Světová obchodní organizace (WTO). Liberalizace trhu služeb. Jednotný vnitřní trh Evropské unie.4. Obchodní politika v mezinárodních vztazíchNástroje obchodní politiky. Mezinárodní obchodní pravidla a uzance. Organizace ve světovém obchodu. Obchodní smlouvy. Společná obchodní politika EU. Opatření (WTO) proti dumpingu a subvencím.5. Multipolarita světové ekonomikyRostoucí diferenciace ve světové ekonomice. Vůdčí "triangl" světového hospodářství a obchodu. Diversifikace ve skupině rozvíjejících se ekonomik. Nástup Číny, Indie a Brazílie jako vedoucích regionálních ekonomik. Subjekty a mechanizmy mezinárodních vztahů.6. Rozvinuté tržní ekonomiky a jejich postavení ve světové ekonomiceSpecifické rysy hlavních center - USA, Evropské unie a Japonska. Silné a slabé stránky postavení center - převládající rysy jejich ekonomik. Současný převažující tržní charakter globální ekonomiky.7. Mezinárodní kapitálové tokyFormy a struktura kapitálových pohybů. Faktory určující strukturu toků kapitálu. Důsledky přílivu a odlivu kapitálu. Přímé zahraniční investice. Portfoliové investice. Euro a finanční trhy.8. Platební bilance a vnější rovnováhaVymezení a tvar vnější ekonomické rovnováhy. Struktura platební bilance a principy jejího sestavování. Kreditní a debetní transakce.9. Měnový kurzMěnový trh. Parita kupní síly. Trh peněz a měnový kurz v krátkém období. Měnové soustavy a měnové instituce. Funkce Mezinárodního měnového fondu a Banky pro mezinárodní platy (BIS).10. Východiska ekonomie preferenční liberalizaceAnalýza celní unie a pásma volného obchodu. Pravidla WTO. Dopady na ceny a množství. Frikční bariéry a vnitřní trh EU. Celní podvody.11. Zahraničně obchodní politika České republikyInstituce a jejich kompetence v oblasti obchodní politiky. Vymezení v rámci společné obchodní politiky Unie. Podpora exportu. Česká obchodní diplomacie (1993-2011) - úspěchy a prohry.12. Mezinárodní konkurenceschopnostMetodologické přístupy. Indikátory. Multidimenzionální hodnocení konkurenceschopnosti. Postavení ekonomiky České republiky.13. Česká ekonomika v mezinárodních hospodářských vztazíchPrioritní význam Evropské unie pro silně otevřenou českou ekonomiku. Praktická reakce EU a ČR na globální vývoj světové ekonomiky - odpovědná hospodářská politika?

Literatura

MACHKOVÁ, H., ČERNOHLÁVKOVÁ, E., SATO, A. a kol. Mezinárodní obchodní operace. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3237-4. Aktuální statě z týdeníku The Economist: www.economist.com. BALDWIN,R., WYPLOSZ,Ch. Ekonomie evropské integrace, Grada 2008. STIGLITZ,J. Making globalization work, Penquin Books, 2007. KUBIŠTA, V. a kol. Mezinárodní ekonomické vztahy. Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-191-5.CIHELKOVÁ, E. a kol. Mezinárodní ekonomie II. Praha: C.H. Beck, 2008. ISBN 978-80-7400-054-6. NEUMANN, P., ŽAMBERSKÝ, P., JIRÁNKOVÁ, M. Mezinárodní ekonomie. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3276-3. MAJEROVÁ, I., NEZVAL, P. Mezinárodní ekonomie v teorii a praxi. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3421-4. ŠUCHMAN, J. Nová vize Jednotného trhu a jeho význam pro postavení. 2009. ISBN 978-80-248-2023-1.HECZKO, S. Pracovní texty k předmětu Mezinárodní ekonomické vztahy, FSE UJEP, Ústí n. L. 2007. LEBIEDZIK,M. a kol. Světová ekonomika, Computer Press, 2007. CIHELKOVÁ, E. a kol. Světová ekonomika. Obecné trendy rozvoje. Praha: C.H. Beck, 2009. ISBN 978-80-7400155-0. CIHELKOVÁ,E. a kol. Světové ekonomika - základní rysy a tendence vývoje, VŠE, 2004.

Požadavky

Písemná zkouška ve formě testu

Vyučující

Ing. Tomáš Siviček, PhD.