Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie II. (KEK / MMIKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MMIKR - Mikroekonomie II., Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie spotřebitele, optimum spotřebitele, faktory ovlivňující poptávku.2. Vliv změny důchodu na poptávku spotřebitele.3. Vliv změny ceny daného statku a změny ceny ostatních statků na poptávku spotřebitele.4. Produkční analýza, produkční funkce v krátkém a dlouhém období.5. Náklady, příjmy firmy, optimum při maximalizaci zisku.6. Dokonalá konkurence: podmínky, optimu, efektivnost.7. Monopol: zdroje tržní síly, optimum, efektivnost.8. Monopolistická konkurence: podmínky, optimu, efektivnost.9. Oligopol: podmínky, modely, teorie her.10. Alternativní teorie firmy.11. Formování cen výrobních faktorů, příjem z mezního produktu, mezní náklady na faktor, optimum, specifické trhu výrobních faktorů.12. Trh práce, poptávka po práci v krátkém a dlouhém období, nabídka práce, nedokonalosti na trhu práce13. Tržní selhání: podstata, příčiny a nápravy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- shrnout přednosti a omezení ekonomické analýzy a jejích předpokladů;- formulovat rozhodování člověka v rolích tradičních (spotřebitel, výrobce, pracovník apod.) i netradičních (rodič, zločinec, politik apod.) jako problém optimalizace při omezeních;- vypočítat optimalizační úlohy v kontextu maximalizace užitku, minimalizace nákladů a maximalizace zisku;- rozlišit různé koncepce a stupně konkurence a popsat jejich vliv na chování ekonomických subjektů;- popsat mechanismy formování cen na různých trzích a identifikovat důsledky změn podmínek prostředí na ekonomické proměnné (cena, množství, efektivnost apod.);- zhodnotit ekonomickou efektivnost daného uspořádání a navrhnout potenciální zlepšení.

Literatura

Holman, R. (2002). Mikroekonomie. Středně pokročilý kurz, C.H. Beck, Praha 2002. Praha: C.H.Beck. FRANK, R. H., BERNANKE, B. S. Ekonomie, Grada, Praha 2002. VARIAN, Hal R. Mikroekonomie: moderní přístup. 1. vydání. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85865-25-4.

Požadavky

Účast na přednáškách a cvičeních je doporučena, ale není povinná (není nijak kontrolována nebo do hodnocení započítávána).Hodnocení proběhne standardním způsobem na základě následujících požadavků:a) týdenní kvizy (12 %)b) průběžný zkouškový test (38 %)c) závěrečný zkouškový test (50 %)Kvízy mají podobu krátkých domácích testů, zkoušky mají podobu písemných testů konaných ve škole. Všechny testy jsou založeny na rozhodování o pravdivosti výroků s odečítáním bodů za špatné odpovědi. Při zkouškách je dovoleno využívat jakékoliv písemné materiály.Na průběžný zkouškový test bude vypsán jeden termín a neúčast na něm bude mít za následek započítávání závěrečného testu s kumulativní vahou 88 % (omluvy či výjimky se nepřijímají).Dle získaného celkového skóre na škále 0-100 bodů bude udělena známka dle následujícího klíče:90-100: Výborně (1)75-89: Velmi dobře (2)55-74: Dobře (3)20-54: Nevyhověl(a) s možností opravy (4+)0-19: Nevyhověl(a) bez možnosti opravy (4)V případě hodnocení 4+ existuje nárok na 1 opravný pokus. Opravný zkouškový pokus bude mít podobu souhrnného testu s výsledkem na škále 0-100 bodů, na jehož základě bude udělena konečná známka dle následující klíče:75-100: Velmi dobře (2)55-74: Dobře (3)0-54: Nevyhověl(a) (4)

Garant

doc. Ing. Daniel Šťastný, Ph.D.