Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK- Dějiny ekonomického myšlení (KEK / MPV01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MPV01 - PVK- Dějiny ekonomického myšlení, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Starořečtí filosofové a scholastikové2. Merkantilismus a kameralismus3. Filosofové přirozených zákonů a fyziokraté4. Adam Smith5. Klasická politická ekonomie: Ricardo, Marx. Německá historická škola6. Marginalistická revoluce: Lausannská škola, Cambridgeská škola, Rakouská škola7. Američtí marginalisté, švédští marginalisté8. Institucionalismus a nová institucionální ekonomie9. Německý ordoliberalismus (freiburská škola)10. John Maynard Keynes. Postkeynesovství vs. Neokeynesovství11. Krize keynesovství a protikeynesovská revoluce, monetarismus ve sporu s keynesovstvím. Chicagská škola12. Škola racionálních očekávání, teorie reálného hospodářského cyklu a nová keynesovská ekonomie13. Škola veřejné volby, ekonomie strany nabídky. Behaviorální ekonomie, české ekonomické myšlení

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti umět:- popsat významné směry ekonomického myšlení;- určit vývoj ekonomického myšlení z historické perspektivy a jak se jednotlivé směry navzájem ovlivnily;- posoudit, jak se ekonomická teorie vytvořila na základě vývoje ekonomického myšlení.

Literatura

HOLMAN, Robert a kol. Dějiny ekonomického myšlení. Praha, 1999. SIRŮČEK, Pavel a kol. Hospodářské dějiny a ekonomická teorie (vývoj, současnost, výhledy). Slaný: Melandrium, 2007. ISBN 978-80-86175-53-9. SMITH, Adam. Pojednání o podstatě a původu bohatství národů. Praha: Liberální institut, 2001. 80-86389-16-2. VOMÁČKOVÁ, Helena, FARSKÝ, Miroslav. Repetitorium vybraných ekonomických směrů a osobností XX. století. Ústí nad Labem: UJEP, 1993. ISBN 80-7044-047-3.

Požadavky

- Docházka je povinná (dle studijního řádu).- Hodnocení na základě vypracování a prezentace semestrální práce.- 50% hodnocení dle písemné práce, 50% dle její prezentace.

Garant

Ing. Eva Fuchsová