Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK- Ekonomie státních zásahů (KEK / MPV02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MPV02 - PVK- Ekonomie státních zásahů, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologické základyEkonomie jako hodnotově neutrální věda, metodologie přírodních a společenských věd, ekonomie a politika2. Teorie užitku a ekonomie blahobytuSubjektivita hlavních ekonomických kategorií, ekonomická koordinace, oportunitní náklady, teorie směny3. Typologie státních zásahůTypologie zásahů a problémy analýzy jejich kategorií4. Regulace ceny a produktuRůzné případy regulace ceny a produktu a jejich důsledky5. Monopoly a kartely jako tržní strukturyMonopoly, kartely a jejich formy, definice a důsledky na tržní systém6. Antidiskriminační zákonyTeorie diskriminace, soukromá vs. veřejná diskriminace, diskriminace a trh práce, cenová diskriminace7. Mezinárodní směna a státní zásahyObchod a mezinárodní obchod, cla a ostatní překážky obchodu a jejich důvody a důsledky8. Daně jako příklad binární intervenceTeorie zdanění, daňový dopad a posun, neutrální daň, kánony spravedlnosti9. Veřejné výdaje jako binární intervenceVeřejné výdaje, typologie a vývoj, státní vlastnictví, problémyekonomické kalkulace, socialismus.10. Byrokracie a její důsledkyEkonomický vs. byrokratický management, ekonomické a mimoekonomické důsledky byrokratického managementu.11. Veřejné statky a externality jako důvody pro zásahyPůvod a vývoj teorie veřejných statků a externalit z pohledu různých ekonomických škol12. Stát a penízeIntervencionismus a konkurence a monopol v oblasti peněz a bankovnictví. Inflace, deflace13. Intervencionismus a hospodářský cyklusMikro- a makroekonomický kontext manipulace s penězi a úvěrem

Literatura

ROTHBARD, Murray N. Ekonomie státních zásahů. Praha: Liberální institut, 2005. ISBN 8086389103. VON MISES, Ludwig. Byrokracie. Praha: Liberální institut, 2002. ISBN 80-86389-22-7. ŠŤASTNÝ, Daniel. Mezinárodní obchod: Teorie a politika. Praha: Oeconomica, VŠE, 2004. ISBN 80-245-0805-4. ARMENTANO, Dominick. Proč odstavit antimonopolní zákonodárství. Praha: Liberální institut, 2000. ISBN 80-86389-04-9. HAYEK, Friedrich August. Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku? Praha: Liberální institut, 1999. ISBN 80-902701-1-5.

Požadavky

Seminární práce (5-10 stránek, analýzy reálných příkladů intervencí), průběžný a závěrečný test

Garant

doc. Ing. Daniel Šťastný, Ph.D.