Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie (KEK / PEUNI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / PEUNI - Evropská unie, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie evropské integrace2. Dnes platná Smlouva z Nice - koncepce tří pilířů.3. Instituce v EU. Rada Evropské unie. Kompetence, rozhodovací procedury.4. Evropský parlament, Komise a další instituce.5. Návrh Lisabonské smlouvy, srovnání s dnešní Smlouvou z Nice.6. Kompetence v ekonomické oblasti, jejich rozdělení mezi Unii a členské státy.7. Vnitřní trh EU. Základní charakteristiky, očekávané efekty.8. Strukturální politika v EU. Cíle a nástroje.9. Regionální politika.10. Evropský rozpočet. Funkce, tvorba příjmů, vývoj struktury výdajů.11. Daňová politika v EU.12. Rozšiřování EU. Kodaňská kriteria, ekonomické a politické aspekty rozšiřování.13. Přehled diskuse o dalším směřování EU. Existuje evropská identita?

Literatura

PELTRÁM,A. a kol. Evropská integrace a Česká republika. Grada, 2009. ŠREIN, Z. Mechanismy hospodářské politiky Evropské unie. VŠE, Praha 2000, 369 s.

Požadavky

Esej na dohodnuté téma a ústní zápočtový pohovor.

Vyučující

Ing. Eva Fuchsová