Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Výběrový seminář z mikroekonomie II (KEK / W0014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / W0014 - VK- Výběrový seminář z mikroekonomie II, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie spotřebitele, optimum spotřebitele, faktory ovlivňující poptávku.2. Vliv změny důchodu na poptávku spotřebitele.3. Vliv změny ceny daného statku a změny ceny ostatních statků na poptávku spotřebitele.4. Produkční analýza, produkční funkce v krátkém a dlouhém období.5. Náklady, příjmy firmy, optimum firmy.6. Dokonalá konkurence, charakteristické rysy, optimum firmy v dokonalé konkurenci.7. Monopol, příčiny vzniku, typy, rovnováha monopolu.8. Monopolistická konkurence, charakteristika, rovnováha firmy v krátkém a dlouhém období9. Oligopol, základní znaky, typy oligopolů.10. Alternativní teorie firmy, Baumolův model firmy maximalizující obrat.11. Formování cen výrobních faktorů, odvození rovnosti příjmu z mezního produktu a mezních nákladů na faktor jako podmínky optima firmy, specifika trhu výrobních faktorů.12. Trh práce, poptávka po práci v krátkém a dlouhém období, nabídka práce, nedokonalosti na trhu práce13. Tržní selhání - podstata a příčiny tržního selhání

Literatura

FRANK, R. H., BERNANKE, B. S. Ekonomie, Grada, Praha 2002. Macáková, L. a kol. Mikroekonomie (cvičebnice pro inženýrské studium), Melandrium, Slaný 1997. 1998. VARIAN, H. R. Mikroekonomie (moderní přístup), 1. české vydání, Praha 1999. Holman, R. Mikroekonomie. Středně pokročilý kurz, C.H. Beck, Praha 2002. Praha: C.H.Beck, 2002. SOUKUPOVÁ, J., HOŘEJŠÍ, B., MACÁKOVÁ, L., SOUKUP, J. Mikroekonomie. 3. doplněné vydání, Management Press, Praha 2004.

Požadavky

Prezentace práce

Vyučující

Ing. Josef Suchý, CSc.