Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- European Union (KEK / W0031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / W0031 - VK- European Union, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie evropské integrace a teoretické přístupy k integraci.2. EU instituce: Evropská rada, Rada Evropské unie; Evropský parlament, Evropská komise; kompetence.3. Další EU instituce.4. Evropské právo a změny plynoucí z Lisabonské smlouvy.5. Rozhodovací procedury v Radě Evropské unie.6. Vnitřní trh EU; základní charakteristiky, očekávané efekty.7. Evropský rozpočet: funkce, zdroje příjmů a vývoj struktury výdajů.8. Regionální a kohezní politika EU.9. Společná zemědělská politika.10. EU ve světě. Společná zahraniční a bezpečnostní politika (CFSP), obchodní politika.11. Rozšiřování EU. Kodaňská kritéria, ekonomické a politické aspekty rozšiřování.12. Monetární integrace.13. Současné a budoucí výzvy EU - diskuse.

Získané způsobilosti

Po ukončení kurzu studenti budou umět:- popsat historický kontext a sociální, ekonomický a politický význam evropské integrace- vysvětlit institucionální strukturu EU a pozici jednotlivých orgánů včetně rozhodovacího mechanizmu- zhodnotit smysl, cíle a tvorbu základních evropských politik a jejich vztahu k členským státům.

Literatura

nullhttp://bookshop.europa.eu/en/europe-in-12-lessons-2014--pbNA0213714/http://bookshop.europa.eu/en/how-the-european-union-works-pbNA0113090/http://bookshop.europa.eu/en/the-abc-of-european-union-law-pbOA8107147/http://europa.eu/index_en.htm

Požadavky

Aktivní přístup:- docházka (3 absence povoleny)- aktuality ke každé hodině + diskuse- prezentace (20-30 minut) + diskuse- esej (1 A4) k tématu prezentaceBody:- aktivita (diskuse, aktuality): 20- esej: 10- prezentace: 10Pro zápočet nutno získat 24 bodů (60 %)

Garant

Ing. Tomáš Siviček, PhD.

Vyučující

Ing. Tomáš Siviček, PhD.