Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální ekonomika a účetnictví I (KFU / 7ENEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFU / 7ENEK - Environmentální ekonomika a účetnictví I, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Člověk a jeho postavení v systému socio-ekonomické a environmentální reality.2. Efekty, koefekty a externality. Externí náklady a přínosy. Externality mezigenerační.3. Privátní metody a techniky internalizace, coasiánské vyjednávání, obchod s externalitami.4. Veřejné internalizační metody, Pigouviánské daně, právní regulace a sociální sankce.5. Koncept ekologických daní a teorie dvojí dividendy. Konstrukce ekologických daní.6. Obchodovatelná emisní povolení. Tržní a netržní prvky systému, varianty, povolenky, trh.7. Podniková ekonomika a životní prostředí. Efektivnost a ohleduplnost. Investice.8. Environmentální účetnictví. Látkové a energetické bilance, strukturní bilance, evidence.9. Environmentální účetnictví na podnikové úrovni. Účetní standardy a metodika evidence.10. Environmentální účetnictví na podnikové úrovni - manažerské účetnictví.11. Environmentální účetnictví na národohospodářské úrovni, systém SNA, SEEA a EPEA.12. Účty výdajů na ochranu životního prostředí.13. Závěrečné shrnutí.Cvičení: Procvičování tématu na příkladech.

Literatura

Státní politika životního prostředí České republiky, MŽP ČR, Praha, aktuální. Ritschelová, I. a kol. Úvod do ekonomiky životního prostředí. 2004. FARSKÝ, M., RITSCHELOVÁ, I., VOMÁČKOVÁ, H. Životní prostředí z pohledu účetnictví, UJEP Ústí nad Labem, 2001.

Požadavky

Známkou, písemná a ústní zkouška, esej.

Vyučující

PhDr. Ing. Josef Smejkal, Ph.D. et Ph.D.