Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví (KFU / JBANK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFU / JBANK - Bankovnictví, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik a vývoj bankovnictví - historický exkurz.2. Obecná charakteristika a podstata bankovního systému.3. Vymezení banky a jejích funkcí.4. Banky a bankovní systém v ČR.5. Cíle a zásady bankovního podnikání, bankovní legislativa.6. Řízení bankovních aktiv a pasiv, řízení bankovních rizik.7. Mezibankovní trh. Vztah centrální banky a obchodních bank.8. Regulatorní opatření - pravidla obezřetného podnikání bank.9. Bankovní operace/produkty - aktivní, pasivní, neutrální.10. Platební styk.11. Aktuální trendy ve světovém bankovnictví.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni: - vymezit roli a význam existence banky a bankovní soustavy v ekonomice, - zhodnotit podstatu základních bankovních operací a jejich dopad na nefinanční podnikatelské subjekty,- posoudit relevantnost a závažnost specifických rizik bankovního podnikání a souvisejících regulatorních opatření, - shrnout aktuální výzvy, kterým oblast bankovnictví celosvětově čelí.

Literatura

POLOUČEK, Stanislav a kol. Bankovnictví. Praha: C. H. Beck, 2006. ISBN 978-80-7179-462-7. DVOŘÁK, Petr. Bankovnictví pro bankéře a klienty. 3. přepracované a rozšířené vydání. Praha: Linde, 2005. ISBN 80-7201-515-X. REVENDA, Z. Centrální bankovnictví. Management Press, Praha. 1999. REVENDA, Zbyněk a kol. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha: Management Press, 2011. ISBN 978-80-7261-240-6. JÍLEK, J., SVOBODOVÁ, J. Účetnictví Bank a finančních institucí 2008. GRADA, Praha. 2008 (v aktuálním znění - kap. 3 až 10).

Požadavky

Písemná zkouška.Maximální možný počet bodů z písemné zkoušky - 10 bodů.10 - 9,5 Výborně 9 - 8 Velmi dobře 7,5 - 6,5 Dobře

Garant

Ing. Kateřina Felixová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Olga FaltejskováIng. Kateřina Felixová, Ph.D.Ing. Jiří Uhman