Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční management I. (KFU / JFIMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFU / JFIMA - Finanční management I., Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Finanční management - finanční manažer.2. Manažerské finance - riziko a čas, rizika a portfolio.3. Analýza výkonnosti podniku - výkonnost firmy, měření a řízení výkonnosti.4. Oceňování podniku a jeho majetku - modely.5. Manažerské finance a finanční plánování.6. Investiční rozhodování - projekty, investiční proces, hodnocení.7. Zdroje financování podniku - externí a interní.8. Strategické finanční rozhodování - kapitálová struktura, náklady dle druhů kapitálu.9. Management pohledávek a zásob. Výnosový cyklus, řízení pohledávek, řízení zásob.10. Cash management a krátkodobé financování.11. Řízení kursových rizik. Pozice exportéra a importéra.12. Fúze a akvizice. Motivy, taktiky, obrana proti nepřátelským převzetím.13. Zisk a rozdělování zisku - dividendová politika, rozhodování, motivace.Cvičení: Rozbor zpracovaných případových studií, diskuse, zpětná vazba.

Získané způsobilosti

Pro úspěšné absolvování kurzu studenti budou schopni:- ozřejmit základní cíl podniku spočívající v růstu hodnoty firmy- tvořit finanční plány podniku s ohledem na strategii růstu- rozhodovat o investicích podniku s cílem růstu jeho hodnoty- navrhovat opatření ve fázi krize podniku (firmy) - chápat důležitost operativních rozhodnutí podniku pro dosažení strategických cílů podniku- v základu odhadnout hodnotu firmy, řídit hodnotu firmy pomocí generátorů hodnoty - budou umět uplatňovat obranné strategie proti převzetí

Literatura

KISLINGEROVÁ, E. Manažerské finance, C.H.Beck, Praha, 2004. PAVELKOVÁ, D. - KNÁPKOVÁ, A. - NOVÁK, T. Řízení podnikových financí: sbírka příkladů a případových studií. UTB Zlín, 2002. BREALEY, R. A., MEYERS, S. C. Teorie a praxe firemních financí, Computer Press Praha, 2000.

Požadavky

Účast na přednáškách vysoce doporučena.Účast na cvičeních povinná (75%) - vyžaduje se aktivní a věcný projev v rámci cvičení.Kurz bude zakončen zápočtem a zkouškou.Zápočet: Písemný test ( minimálně 65 % úspěšnost).Test prověří především znalosti studenta v oblasti pojmů, základních poznatků a v oblasti základních rozhodovacích úloh. Vypracování eseje na zadané téma. Zkouška: Ústní či písemná - Zadané (vybrané) dvě otázky, na které student strukturovaně a celistvě odpovídá či diskutuje směrem k pedagogovi. Prověřena a hodnocena bude především schopnost studenta komplexně řešit zadaný hypotetický problém z oblasti řízení podnikových financí.

Garant

Ing. Jiří Uhman

Vyučující

Ing. Kateřina Felixová, Ph.D.Ing. Pavlína MazancováIng. Jiří Uhman