Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví (KFU / KUCET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFU / KUCET - Účetnictví, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Účetní systémyOdlišnosti, regulace a harmonizace.2. Obsah a legislativní úprava finančního účetnictví v ČRÚčtová osnova a postupy účtování v návaznosti na základní metodické prvky finančního účetnictví, principy,metody a techniky. Národní účetní standardy.3. Koncepční rámec výkazů finančního účetnictvíObsahové vymezení, základní prvky a charakteristiky. Cíle účetních výkazů - systémové, obsahové auživatelské vazby mezi nimi.4. Systém účtování dlouhodobých aktivOceňování, zobrazení opotřebení a amortizace v účetnictví, vyjádření rizika znehodnocení.5. Systém účtování krátkodobých aktivCharakteristika zásob, metody FIFO, LIFO, pohledávky a jejich ocenění.Pojetí výnosů z prodeje na akruální a peněžní bázi, specifické typy pohledávek6. Vlastní kapitálJeho zobrazení v účetnictví, základní kapitál a jeho vlastnické formy, vlastní akcie, kapitálové fondy7. Dluhy a jejich zobrazení v účetnictví IObsahové vymezení a členění dluhů, krátkodobé a dlouhodobé dluhy z hlediska vztahu k provoznímu cyklu8. Dluhy a jejich zobrazení v účetnictví IISpecifické typy dluhů - výdaje příštích období, dohadné položky pasivní.9. Krátkodobé a dlouhodobé investiceJejich zobrazení v účetnictví.10. Výkaz peněžních toků, Výkaz změn vlastního kapitáluJejich vymezení, metody sestavení, vzájemné vazby.11. Základní pojetí konsolidace účetních výkazů.12. Mezinárodní účetní standardy13. Manažerské účetnictví

Literatura

KOVANICOVÁ, Dana. Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha: Polygon, 2013. ISBN 978-80-7273-169-5. KOVANICOVÁ, Dana a kol. Finanční účetnictví: světový koncept. Praha: Polygon, 2003. isbn=8072731297. SKÁLOVÁ, Jana a kol. Podvojné účetnictví 2013. Praha: Grada publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4633-3. KOVANICOVÁ, Dana a kol. Poklady skryté v účetnictví I. Polygon Praha, 2001. ISBN 80-7273-047-9. BOKSOVA, Jiřina. Finanční účetnictví pro podnikatele a manažery I. - základy z pohledu účetního výkaznictví. Praha: VŠE, 2013. KOL. AUTOR. Účetnictví podnikatelů 2013. Meritum Praha 2013. ISBN 978-80-7357-993-7.

Požadavky

Zápočet bude v písemné formě, zpracováním testu, studií či seminární práce, v nichž studenti prokáží v praktických příkladech a aplikacích znalosti dané problematiky. Zkouška ústní formou ověří teoretické znalosti, pojmosloví a logické schopnosti studenta a orientaci v dané problematice.

Garant

Ing. Kateřina Felixová, Ph.D.