Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace a řízení výroby (KMG / 1ORVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / 1ORVY - Organizace a řízení výroby, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmů organizace a řízení výroby - pojem výroba, výrobní proces a jeho struktura, pojem výrobní program, typy výroby a jejich charakteristické rysy, moderní přístupy k řízení výroby.2. Přípravy výroby - technická příprava výroby - obsah a její organizace, uspořádání výrobního procesu, plánování přípravy výroby, tvorba, hodnocení a výběr výrobků a technologií, moderní metody v přípravě výroby.3. Řízení jakosti I. - komplexní řízení jakosti, organizace řízení jakosti v podniku, systémy řízení jakosti, právní rámec zabezpečování jakosti, dle ČSN ISO řady 9 000 a 14 000, normalizace, procedury a posuzování shody s požadavky.4. Řízení jakosti II. - ekonomické aspekty jakosti, náklady na jakost, podstata filosofie TQM, postupy, metody a techniky zdokonalení TQM, mimopodnikové aspekty zabezpečování jakosti.5. Vývojové tendence v řízení jakosti - moderní pojetí jakosti - "Japonská cesta" celopodnikového zabezpečování jakosti, řízení jakosti v USA a Západní Evropě, státní politika jakosti v ČR, systém akreditace, zkušebnictví a certifikace.6. Výrobní kapacita - definice a význam k organizování a plánování výrobního procesu, faktory ovlivňující výrobní kapacitu, propočty výrobní kapacity.7. Operativní řízení výroby - význam a úkoly operativního řízení výroby, operativní plánování výroby, operativní zajišťování výroby, řízení průběhu výroby, operativní evidence výroby.8. Personální zabezpečení výroby - dělba práce a kooperace, řízení výroby z hlediska personálního, plánování počtu pracovníků, normování spotřeby práce, psychologické aspekty ovlivňující výkon pracovníka, hodnocení úrovně pracovišť a organizace práce.9. Organizace a plánování provozuschopnosti výrobních zařízení - postavení údržby ve výrobním procesu, organizace řízení údržby, systémy údržby dle diferenciace strojů a zařízení, moderní metody zdokonalení údržby.10. Úvod do logistiky - podstata a význam logistiky jako vědního oboru, týkajícího se řízení toků materiálů, zboží a služeb, vznik a vývoj logistiky, logistické procesy a systémy, logistické řetězce a logistické sítě, typologie logistických systémů, informační systémy v logistice.11. Výrobní logistika - členění, metody, úloha distribuce a oběhu, skladování, dopravy a manipulace s materiálem a zbožím, vnitropodniková logistika, průřezová logistika.12. Informační systémy ve výrobě I. - význam informační technologie v organizaci výroby, přehled základních informačních toků ve výrobě, technické prostředky přenosu informací ve výrobě.13. Informační systémy ve výrobě II. - zajištění informačních toků ve výrobě, organizace síťové architektury informačních systémů, rozvojové tendence modernizace informačních technologií, pravidla komunikace v počítačovém prostředí, účast uživatelů při navrhování a rozvoji informačních systémů s podporou počítačů.14. Metody rozboru a modelování organizace a řízení výroby - metody síťové analýzy, teorie front, sekvenční problém, metody synchronizace operací, teorie obnovy a další metody.

Literatura

VANĚČEK, D., BEDNÁŘOVÁ, D., ŠTÍPEK, V. Organizace výroby a práce. České Budějovice, Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 1. vydání, 2001. Mizuno, S. Řízení jakosti. Victoria publishing, Praha, 1994. TOMEK, G. Řízení výroby a nákupu. Grada. 2007. PEARCE, J. A. - ROBINSON JR., R. B. Strategic Management (Formulation, Implementation, Cotrol). IRWIN, George Mason University, 1995. KAVAN, M. Výrobní a provozní management. Grada 2002.

Požadavky

Průběžné hodnocení, seminární práce, závěrečný test, ústní zkoušení