Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomiky podniku (KMG / JZAEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / JZAEP - Základy ekonomiky podniku, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. 1. Podnik jako součást národního hospodářství, geneze, cíle a členění podniků.2. Zakládání a rozvoj podniků, typy a formy podniků a jejich právní vymezení, formy podnikání, obchodní společnosti, družstva, živnosti a živnostenské podnikání3. Majetková a kapitálová výstavba podniku, investiční a oběžný majetek, kapitálová struktura podniku4. Organizace podniku, prvky a formy útvarové organizace, procesní organizace5. Strategie podniku, analýza silných a slabých stránek, formulace strategických cílů, strategie a řízení podniku6. Výnosy, náklady, hospodářský výsledek, tržby, náklady, zisk, ztráta, analýza bodu zvratu7. Ceny, stanovení ceny nového výrobku, cíle podniku a cenová politika, rozbor cen, cenové změny8. Marketing, marketingová koncepce a strategie, organizace marketingových útvarů v podniku,marketingový mix9. Zásobování, organizace a řízení zásob, optimalizace zásob10. Výrobní činnost podniku, produkční funkce, optimální struktura produkce, výrobní kapacita11. Vědeckotechnický rozvoj a inovační procesy, příprava a realizace nových výrobků, jakost výrobků, inovace, efektivnost inovací12. Prodej, distribuce a kanály distribuce, metody prodeje13. Investiční činnost podniku, pojetí a druhy investic, odhad budoucích výnosů a rizik, náklady na investice, efektivnost investic a metody jejího hodnocení14. Finanční řízení podniku, podnikové finance, způsoby a druhy financování, finanční analýza.Sdružování a zánik podniků, koncentrace, fúze, joint ventures, krizový vývoj, sanace.

Literatura

KEAT, P.G. - YOUNG, P.K. Managerial Economics: International Edition. G/E. Prentice Hall. Pearson Higher Education 2009. SYNEK, M. a kol. Manažerská ekonomika. Grada: 2008, ISBN 978-80-247-1992-4. Synek, M. a kol. Podniková ekonomika. Praha: CH Beck, 2006, ISBN 80-7179-892-4. 1997. WÖHE, G. Úvod do podnikového hospodářství. C.H.Beck, Praha, 1995.

Požadavky

Průběžné hodnocení prezentace zadaných témat, seminární práce, písemná zkouška.