Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Investiční rozhodování (KMG / MINRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / MINRO - Investiční rozhodování, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem investic v tržním mechanizmu. Hrubé a čisté investice. Dynamika investic v ekonomice. Ekonomické klima investování.2. Dlouhodobé cíle a investiční strategie podniku. Pluralitní pojetí cílů. Maximalizace zisku a maximalizace tržní hodnoty podniku.3. Investiční projekty. Předinvestiční příprava (feasibility study), zaměřená zejména na analýzu kapacity trhu a produkce.4. Identifikace kapitálových výdajů. Odlišení výdajů na pořízení nové investice od výdajů na trvalý přírůstek čistého pracovního kapitálu, rozvojové a obnovovací projekty, zapuštěné náklady, úrokové platby.5. Peněžní příjmy z investice, zisk, odpisy, změna čistého pracovního kapitálu a prodej investičního majetku. Diskuse problematiky úroků z úvěru.6. Hodnocení efektivnosti investičních projektů. Výklad a ilustrační výpočty efektivnosti pomocí metod průměrných ročních nákladů, diskontovaných nákladů, čisté současné hodnoty, indexu ziskovosti a vnitřního výnosového procenta.7. Dopad externích vlivů na investiční rozhodování. Výpočet průměrných nákladů kapitálu, daňový štít. Vliv inflace na investiční rozhodování.8. Vymezení podnikatelských rizik a nástin jejich klasifikace. Vztah nejistoty a rizika. Základní postoje k riziku a možná ochrana proti rizikům.9. Financování investic. Interní zdroje - odpisy, nerozdělený zisk a rezervní fondy. Externí zdroje - kmenové a prioritní akcie, emitování akcií, podnikové obligace, dlouhodobé úvěry, projektové financování, leasingové financování.10. Určování hodnoty firmy. Způsoby zjišťování tržní hodnoty. Situace vyžadující subjektivní ocenění. Význam výnosových metod oceňování. Model " EVA".11. Význam zahraničních investic pro národní hospodářství. Předpoklady pro získání zahraničních investorů. Vymezení podmínek pro vstup zahraničního kapitálu.12. Podstata a historie kolektivního investování. Specifická metoda kuponové privatizace. Zvyšující se význam dostatečné ochrany investorů.

Literatura

VALACH, J. Investiční rozhodování a dlouhodobé financování. EKOPRESS. Praha 2001. MAŘÍKOVÁ, P., MAŘÍK, M. Moderní metody hodnocení výkonnosti a oceňování podniku. EKOPRESS, Praha 2001. GLADIŠ, D. Naučte se investovat. Grada Praha 2004. FOTR, J. Podnikatelský plán a investiční rozhodování. Grada Praha 1999.

Požadavky

Průběžné hodnocení presentace zadaných témat, písemný test.

Vyučující

Ing. Pavlína Mazancová