Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerská ekonomika (KMG / MMAEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / MMAEK - Manažerská ekonomika, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Normativní management, jeho podstata a význam pro zajištění prosperity podniku2. Strategické řízení, jeho podstata a význam pro vyhledávání potenciálů úspěchu3. Taktické a operativní řízení, podstata a význam pro optimální využití zdrojů podniku4. Nástroje pro strategickou analýzu podnikového okolí5. Nástroje pro strategickou analýzu podniku6. Soustava podnikových plánů, jejich podstata a vzájemné vazby, plánovací metody7. Analýza a plánování výrobního programu8. Analýza a plánování výnosů, nákladů, zisku9. Finanční analýza a finanční plánování10.Alokace nákladů, její vztah k řízení, využití kalkulací pro rozhodování11.Plánování investic, hodnocení efektivnosti investic12.Kontrolní systém podniku, vnitřní a vnější kontrola13.Rozbory výkonnosti podniku, jejich význam pro řízení podniku

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- rozlišit na praktických příkladech jednotlivé úrovně řízení podniku,- shrnout přednosti a nedostatky nástrojů používaných v marketingových strategiích,- navrhnout soustavu základních plánů podniku a vysvětlit vzájemné vazby mezi nimi,- vytvořit jednoduchý plán výroby,- řešit výši výnosů, nákladů a zisku ve vazbě na plán výroby a odbytu,- provést analýzu finančních ukazatelů, výsledky zhodnotit, navrhnout finanční plán podniku,- vypočítat kalkulaci nákladů na výrobek, upravit jednotlivé položky kalkulací pro finanční rozhodování a plánování,- předpovědět potřebu pořizování investic, srovnat výhody metod hodnocení efektivnosti investic,- navrhnout jednoduchý kontrolní systém podniku, - vysvětlit význam rozborů výkonnosti podniku pro řízení podniku.

Literatura

SYNEK, M. (2011). Manažerská ekonomika. Praha: Grada. FOTR, J., DĚDINA, J., HRŮZOVÁ, H. Manažerské rozhodování.Praha: Ekopress, 2000. ISBN 0-86119-20-3. HIRSCHEY, M. Managerial economics. Mason: Thomson/South-Western, 2003. ISBN 0-324-18330-5. MIKOVCOVÁ, H. SCHOLLEOVÁ, H. Praktikum podnikové ekonomiky pro magisterské studium. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011. ISBN 978-80-7380-319-3. SEDLÁČKOVÁ, H. -- BUCHTA, K. Strategická analýza. Praha: C.H. Beck, 2006. ISBN 80-7179-367-1.

Požadavky

Účast na přednáškách je doporučená, ale není povinná.Hodnocení proběhne standardním způsobem na základě následujících požadavků:a) prezentace aktuálních informací na přednášené téma v rozmezí cca 15 - 20 minut ( 20 %) b) písemná zkouška (80 %)Dle získaného celkového skóre na škále 0 - 10 bodů bude udělena známka dle následujícího klíče: 9 - 10 bodů (1)7 - 8 bodů (2)5 - 6 bodů (3)0 - 4 body (4)V případě hodnocení (4) existuje nárok na 2 opravné pokusy (za podmínky absolvování prvního pokusu), známky budou udělovány dle výše uvedeného klíče.

Garant

Ing. Alena Zábranská, Ph.D.

Vyučující

Ing. Alena Zábranská, Ph.D.