Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK- Management přírodních zdrojů v reg. (KMG / PPV05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / PPV05 - PVK- Management přírodních zdrojů v reg., Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kolektivní statky (common goods) - základní prvky v prostředí a v regionu2. Řízení a rozhodování o kolektivních statcích v regionu ("government versus governance")3. Chápání "governance" v ochraně životního prostředí a v regionální politice4. Koncept víceúrovňové správy (multilevel governance) v mezinárodním kontextu5. Institucionální analýza6. IAD Framework a analýza klíčových aktérů - postupy, data, výsledky a jejich interpretace7. Aplikace institucionální analýzy na konkrétní případy v kontextu ČR8. Adaptivní management9. Management zaměřený na odolnost10. Management ekosystémů a jejich služeb11. Využití plateb za ekosystémové služby12. Účast veřejnosti na rozhodování o kolektivních statcích v regionu13. Hodnocení dopadů na životní prostředí - EIA

Literatura

SLAVÍKOVÁ, Lenka, VEJCHODSKÁ, Eliška, SLAVÍK, Jan, a kol. Ekonomie životního prostředí - teorie a politika. 1. vyd. Praha: Alfa Nakladatelství, 2012. 288 s. ISBN 978-80-87197-45-5. SLAVÍKOVÁ, Lenka, JÍLKOVÁ, Jiřina. Implementing the Public Participation Principle into Water Management in the Czech Republic: A Critical Analysis. Regional Studies, roč. 45, č. 4, s. 545-557. ISSN: 0034-3404. SLAVÍKOVÁ, Lenka, ŠÍMOVÁ, Tereza, SLAVÍK, Jan. Kvalitativně orientované metody socioekonomického výzkumu a jejich využití v ekonomii životního prostředí. Ekonomický časopis, 2011, roč. 59, č. 8, s. 823-840. ISSN 0013-3035. WILLIAMS, Byron K. Adaptive management of natural resources - framework and issues. CHAPIN III, F. Stuart, KOFINAS, Gary P., Folke, Carl. Principles of Ecosystem Stewardship. Resilience Based Natural Resource Management in Changing Worlds.

Požadavky

2 testy v průběhu semestruVypracování a obhajoba projektu

Garant

doc. Ing. Lenka Slavíková, Ph.D.