Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Efektivní působení manažera (KMG / X0015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / X0015 - VK- Efektivní působení manažera, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kvalifikace a kompetence pro činnost manažera. Předpoklady pro manažerskou práci. Celoživotní vzdělávání.2. Sebepojetí, sebeanalýza, vlastnosti manažera, chování manažera - asertivita, pasivita, agresivita. Styly řízení v teorii a praxi.3. Práce v týmu - význam a pojetí. Role v týmu - Belbin test.4. Řízení jako každodenní činnost, umění řídit, zásady řízení. Řízení a organizace pracovního času, regulace pracovní zátěže a předcházení stresu.5. Plánování pracovního času, techniky plánování a pomůcky v operativní činnosti manažera.6. Rozhodování jako bezpodmínečná činnost manažera, techniky rozhodování, využití metod rozhodování.7. Vedení lidí, motivace a chování manažera, hodnocení podřízených, řešení konfliktů.8. Efektivní vedení porad - příprava ze strany předsedajícího, příprava ze strany účastníků porady, realizace porady, vyhodnocení porady. Nedostatky ze strany účastníků, předsedajícího, organizace.9. Efektivní komunikace - transakční analýza, komunikace vně i uvnitř firmy. Verbální a neverbální komunikace. Efektivní způsob telefonování.10.Písemná komunikace - obchodní korespondence. Obsah, úprava a stylizace úředních dopisů.11.Technické prostředky, jejich možnosti a zásady využívání v práci manažera.12.Techniky sebereprezentace - písemná a ústní. Sebereprezentace v osobním kontaktu, v malé skupině, před shromážděním. Etika manažera.13.Přijímací pohovor, výběrové řízení - příprava ze strany přijímacího a uchazeče. Zásady vedení pohovoru.14.Dokumentace manažera. Vyhodnocení zadaného projektu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- provést vlastní sebeanalýzu a sebehodnocení a porovnat s vlastnostmi a dovednostmi manažera,- zanalyzovat chování manažera dle typů chování, stylů řízení, asertivity, manipulace,- vytvořit denní a týdenní plán své činnosti s ohledem na regulaci pracovní zátěže,- zajistit přípravu, realizaci pracovní porady a její zpětné vyhodnocení, znát nedostatky přípravy, vedení a průběhu porady a jejího vyhodnocení,- využívat zásad písemné komuníkace v obchodní styku, - osvojit a v praxi používat základní prvky nonverbální komunikace,- sebereprezentovat se před skupinou,- připravit a účastnit se výběrového řízení s vlastní připravenou dokumentací.

Literatura

McCORMACK, H. Co vás stále ještě na Harvardu nenaučí aneb Jak podnikat ještě úspěšněji, Prostor 1992. KŘIVOHLAVÝ, J. (1998). Jak neztratit nadšení. Praha:Grada. KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E. Management v praxi, Slezská univerzita Opava, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 1997. Šuleř, O. Manažerské techniky II, Rubico, s. r. o., Olomouc 1997. Šuleř, O. (1995). Manažerské techniky. Rubico, Olomouc. HILL, N. Myšlením k bohatství, Pragma 1990. McDERMONT, I., O´CONNOR, J. Neurolingvistické programování v manažerské praxi, Management Press, Praha 1999. Plamínek, J.:. Řešení konfliktů a umění rozhodovat, Praha, Argo 1994. HORÁKOVÁ, I., STEJSKALOVÁ, D., ŠKAPOVÁ, H. Strategie firemní komunikace, Management Press, Praha 2000. HLOUŠKOVÁ, I. (1998). Vnitrofiremní komunikace. Praha, Grada publishing. COLEMAN, R., BARRIE, G. 525 způsobů jak se stát lepším manažerem, Management Press 1993.

Požadavky

Účast na obou seminářích je povinná, požadavkem je 100% účast. Hodnocení proběhne na základě následujících požadavků: a) vytvoření dokumentace (osobní složky) a odevzdání ke kontrole v určeném termínu (20 %),b) vyhotovení domácí přípravy k vlastní prezentaci a odevzdání ke kontrole v určeném termínu (30 %),c) prezentace vlastních výsledků, práce v týmu (20%),d) závěrečný test (30 %).Dle získaného skóre na škále 0 - 100 bodů bude udělen zápočet dle následujícího klíče:80 - 100 bodů: splněno0 - 79 bodů: nesplněnoV případě nesplnění podmínek pro udělení zápočtu existuje nárok na 1 opravný pokus.

Garant

Ing. Alena Zábranská, Ph.D.

Vyučující

Ing. Alena Zábranská, Ph.D.