Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Aktuální otázky globalizace (KMG / X0028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / X0028 - VK- Aktuální otázky globalizace, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kurzu - metodologie, literatura a další informační zdroje2. Podstata globalizace - mikroekonomie ekonomické integrace3. Globalizace a regionalismus - ekonomie preferenční liberalizace4. Limity ekonomického růstu - Sustainable Development5. Trhy práce a migrace6. Mezinárodní kapitálové pohyby - vznik finančních krizí7. Pozitivní reálné efekty a rizika globalizace8. Subjekty a formy mezinárodních ekonomických vztahů9.Globální role Evropská unie - Lisabonská strategie10.Instituce, sdílené politiky a rozhodovací proces v Evropské unii11.Nové postavení Číny, Brazilie a Ruské federace - vztahy k současné globální triádě12.Reálný vývoj diferenciace mezi rozvojovými regiony- globalizační impulzy13.Česká republika v globální perspektivě - shrnutí hlavních poznatků a závěry kurzu

Literatura

PLCHOVÁ, B., LUKÁŠ, Z., HRADOVÁ, M. Česká republika a Evropská unie. VŠE, 2005. BALDWIN, R., WYPLOSZ, CH. Ekonomie evropské integrace. GRADA Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-1807-1.STIGLITZ, J. Making Globalization Work. ALLEN LANE London, 2006. KUNEŠOVÁ, H., CIHELKOVÁ, E. a kol. Světová ekonomika. C.H.Beck, 2006. Webové stránky Evropské unie a jejích Generálních ředitelství a mezinárodních ekonomických a finančních organizací zejména OECD, Světové banky, MMF a specializovaných agencií OSN. SOUČEK, Z. Zvítězíme i v globální ekonomice. Professional Publishing, 2008.

Požadavky

Průběžné hodnocení, obhajoba seminární práce