Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika (KMI / PMATE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PMATE - Matematika, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Reálná funkce reálné proměnné2. Limita funkce, spojitost funkce3. Derivace funkce, vlastnosti derivace funkce, výpočet derivace funkce4. Užití derivace k vyšetřování vlastností funkce I5. Užití derivace k vyšetřování vlastností funkce II6. Neurčitý integrál (základní pojmy a vlastnosti), metody výpočtu7. Určitý integrál (základní pojmy a vlastnosti), metody výpočtu8. Použití určitého integrálu9. Funkce více proměnných (základní vlastnosti, parciální derivace)10. Vyšetřování lokálních a vázaných extrémů funkce více proměnných11. Maticový počet a jeho aplikace12. Soustavy lineárních rovnic, gaussova eliminační metoda13. Soustavy nehomogenních lineárních rovnic

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- rozumět pojmu a vypočítat hodnotu limity a derivace funkce v bodě- určit lokální a globální extrémy funkce pomocí derivace funkce- určit vlastnosti funkce užitím pojmu limity a derivace funkce- použít pojem derivace při řešení slovních úloh- rozumět pojmu neurčitý a určitý integrál funkce- vypočítat neurčitý a určitý integrál funkce pomocí základních metod integrace- použít určitý integrál k řešení aplikačních úloh- vypočítat parciální derivace funkce více proměnných- vypočítat lokální a vázané extrémy funkcí více proměnných- provádět základní maticové operace- používat gaussovu eliminační metodu k výpočtu hodnosti matice, při řešení soustavy lineárních rovnic a výpočtu inverzní matice

Literatura

MOC, Ondřej, ŠIMSOVÁ, Jana, ŽAMBOCHOVÁ, Marta. (2013). Matematika pro ekonomy. FSE UJEP. Ústí nad Labem. MOC, Ondřej. (2009). Sbírka úloh z matematiky. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné. FSE UJEP. Ústí nad Labem. MOC, Ondřej. (2009). Sbírka úloh z matematiky. Integrální počet funkcí jedné proměnné. FSE UJEP. Ústí nad Labem. ŠIMSOVÁ, Jana. (2009). Sbírka úloh z matematiky. Lineární algebra. FSE UJEP. Ústí nad Labem. WANER, Stefan, COSTENOBLE, Stefan, R. (2008). Finite Mathematics and Applied Calculus. Thomson Brooks/Cole. http://www.zweigmedia.com/RealWorld/index.html#KAŇKA, Miloš, HENZLER, Jiří. (2000). Matematika pro ekonomické fakulty 2. Ekopress, Praha. Moje škola-škola hrou pro každého a nonstop [online]. Mgr. Václav Kos. [vid.6.1.2014]. Dostupné z: \\http:www.mojeskola.cz. KLŮFA, Jindřich. (2013). Učebnice matematiky pro studenty VŠE. Ekopress, Praha.

Požadavky

Účast na přednáškách je doporučena, ale není povinná (není kontrolována). Účast na cvičeních je povinná a je kontrolována. Tolerována je 25% absence na cvičení, tj. student se může nezúčastnit nejvýše 3 cvičení (v opačném případě nesplnil jednu z podmínek získání zápočtu a zápočet nezíská). Další kritéria kontrol studia: Zápočet: Kromě docházky bude o úspěšném složení zápočtu rozhodovat výsledek ze dvou průběžných testů. Obsahem obou zápočtových testů bude ověření schopnosti provádět matematické výpočty z již probrané látky. Zápočtové testy nebudou obsahovat teoretické otázky. První test bude zadán přibližně v polovině zimního semestru, druhý test bude zadán v posledním týdnu zimního semestru (v případě časového skluzu v prvním týdnu zkouškového období ZS). K úspěšnému získání zápočtu bude nutné získat v součtu z obou písemek alespoň 60 % bodů z celkového počtu bodů za obě písemky. V případě, že student splní podmínku řádné docházky a nezíská přitom dostatečný počet bodů z obou písemných testů, má možnost prvního, případně druhého opravného termínu v průběhu zkouškového období ZS. Každý opravný termín přitom prověřuje znalost učiva za celý semestr. Zkouška: Zkouška má podobu písemné práce s osmi otázkami. Některé otázky mají výpočetní charakter a jejich úkolem je ověřit schopnosti studentů použít získané matematické poznatky při řešení úloh aplikačního charakteru. Zbylé otázky mají teoretický charakter a jejich účelem je ověřit míru porozumění probrané látky. Každá správně a úplně zodpovězená otázka je ohodnocena třemi body, v případě nesprávné či neúplné odpovědi se počet přidělených bodů přiměřeně sníží. Dle získaného počtu bodů je udělena známka podle následujícího klíče: 24-20,5 bodů: Výborně (1) 20-16,5 bodů: Velmi dobře (2) 16-12 bodů: Dobře (3) 11,5-0 bodů: Nevyhověl/a (4)V případě hodnocení Nevyhověl/a má student možnost prvního, případně druhého opravného termínu zkoušky. Podmínky opravného termínu zkoušky jsou shodné s řádným termínem zkoušky. V případě nejasností (nečitelná písemná práce, počet bodů na rozhraní jednotlivých klasifikačních stupňů, předpoklad opisování atd.) může být student vyzván k ústnímu přezkoušení. Během zkoušky je dovoleno používat kalkulačku (NE v mobilu), matematické tabulky, jeden list A4 s vlastní přípravou (která však neobsahuje řešené úlohy).

Garant

Mgr. Ondřej Moc, Ph.D.