Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní právo a státověda (KPP / FUPST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / FUPST - Ústavní právo a státověda, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem státu a jeho systémové pojetí, státní mechanismus, funkce státu2. Pojem právního státu, znaky právního státu, přirozené a pozitivní právo, občanský status.3. Demokracie a stát, přímá a zastupitelská demokracie, volby a volební systémy.4. Horizontální dělba moci, forma vlády, parlamentarismus.5. Vertikální dělba moci, unitární stát, autonomie, federace, konfederace.6. Pojem správy, soukromá a veřejná správa, státní správa a samospráva, vztah samosprávy a státu.7. Teorie ústavy, moderní konstitucionalismus, ústavní právo ČR a jeho vývoj.8. Ústavní pořádek, polylegální ústava ČR, základní principy a struktura Ústavy ČR,9. Moc zákonodárná a její ústavně právní reflexe, základy legislativního procesu.10. Moc výkonná a její ústavně právní reflexe, ČNB a NKÚ.11. Moc soudní a její ústavně právní reflexe.12. Ústavní základy územní samosprávy.13. Lidská a politická práva, práva sociální, práva národnostních menšin, právo na soudní a jinou ochranu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti umět:- popsat základní funkce a orgány státu- formulovat obsah pojmu demokracie a právní stát- orientovat se ve veřejné správě a samosprávě- orientovat se v dělbě moci- znát základní lidská práva a svobody

Literatura

GERLOCH, Aleš., HŘEBEJK, Jiří, ZOUBEK, Vladimír. Ústavní systém České republiky. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň 2013. WOKOUN René, MATES Pavel, KADEŘÁBKOVÁ, Jaroslava. Základy regionálních věd a veřejné správy, Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň 2011, kapitola 12-13. GROSPIČ, Jiří, MATES, Pavel. Základy ústavního práva. Praha: VŠE, 2001. ISBN 80-245-0263-1. PAVLÍČEK, Václav a kol. Ústavní právo a státověda II. díl - Ústavní právo České republiky. Praha: Leges, 2011. ISBN 978-80-87212-90-5.

Požadavky

písemný zkouškový test (bodové hodnocení správných odpovědí, otázky jsou otevřené)minimum 75 % úspěšnost ze všech bodůvýborně: 95 %, velmi dobře 85 %, dobře 75 % a více, pod 75 % nevyhověl+zápočtová práce dle zadání vyučujícího na hodině cvičení + účast na cvičení min. 75 %hodnocení splnil, nesplnil

Garant

doc. JUDr. Pavel Mates, CSc.