Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie (KPP / PPOLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PPOLI - Politologie, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem politologie. Historická geneze discipliny, proměny obsahu, názorové směry2. Postavení politologie v kontextu společenských věd, chování politických subjektů3. Vztah politiky a morálky. Interakce etických principů výkonu politické moci4. Ideové směry politiky. Ideologie jako odrazu politických zájmů sociálních skupin5. Stěžejní ideové směry politiky. Ideologie, politický radikalismus a extremismus6. Občanská společnost. Subjekty občanské společnosti, politická kultura7. Politický systém. Politické strany, výkon moci, stát a legitimita, volební systémy8. Politická moc a její časová dělba. Konflikt v politice, konsensus, veřejná kontrola9. Demokracie. Názorový pluralita názorů a politických subjektů, ekonomika a politika10. Přímá demokracie. Referendum, nátlakové skupiny, veřejné mínění a role médií11. Společenské elity. Faktory rekrutace, typologie a hierarchizace, cirkulace elit12. Mezinárodní vztahy. Role státu a jeho vitálních zájmů, suverenita, integrace státu, nadnárodní instituce13. Globalizace. Oslabování role státu, síťování mezistátních vztahů, ekologický faktor

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen:- zařadit politologii do systému společenských věd,- identifikovat nejvýznamnější aktéry politického systému,- rozlišit role a vztahovou síť subjektů základních segmentů politické moci (moc výkonná, zákonodárná, soudní),- zhodnotit proces tvorby politické vůle,- identifikovat základní politické a volební systémy.

Literatura

MILLER, D. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. Proglas/JOTA 1995. HEYWOOD, A. Politologie. EUROLEX Bohemia 2004. Říchová, B. Úvod do současné politologie. Portál, Praha. 2002.

Požadavky

Kurz je standardně ukončen závěrečným testem znalostí.Obsah testu bude vycházet z výkladu látky, který se opírá o strukturu uvedenou v obsahu kurzu. V hodnocení budou tolerovány dvě chybné odpovědi. Hodnocení testu v případě zápočtu: uspěl/neuspěl.Účast na přednáškách je nepovinná, avšak studenti budou v úvodu kurzu upozorněni, že doporučené minimum účasti je 50%.

Garant

doc. PhDr. Václav Houžvička, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Václav Houžvička, Ph.D.