Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální hospodář. politika (KRRVS / 1REHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / 1REHP - Regionální hospodář. politika, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické a praktické základy hospodářské politiky; stručný nástin vývoje praktické hospodářské politiky.2. Cíle, nástroje a nositelé hospodářské politiky.3. Teorie hospodářské politiky; vláda a vládní selhání; otázka efektivnosti.4. Vznik a vývoj regionální politiky; tradiční regionální politika a nový koncept.5. Motivy existence regionální politiky.6. Cíle a nástroje regionální politiky.7. Regionální politika v Evropské unii; důvody vzniku společné regionální politiky; význam a vývoj společné regionální politiky.8. Cíle regionální politiky EU, jejich vývoj a současný stav; iniciativy Společenství.9. Nástroje regionální politiky EU, strukturální fondy, Kohezní fond. Kategorizace regionů dle systému NUTS.10. Principy regionální politiky EU.11. Regionální politika v České republice, vývoj a současný stav; legislativní rámec.12. Programové zabezpečení české regionální politiky.13. Podporované regiony a institucionální zabezpečení.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen:- aplikovat znalosti z hospodářské politiky na regionální úroveň,- vysvětlit význam regionální politiky,- rozlišit mezi evropskou a národní regionální politikou,- orientovat se v různých systémech podpory regionů.

Literatura

Němcová, I., Žák, M. Hospodářská politika, Grada, Praha 1997. Wokoun, R. a kol. Regionální rozvoj - východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování, Linde, Praha 2008.

Požadavky

Písemný test (minimálně 70% maximálního počtu bodů).

Garant

Ing. Petra Olšová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petra Olšová, Ph.D.