Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy demografie (KRRVS / AZADE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / AZADE - Základy demografie, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Místo demografie v procesu poznávání I.Charakter současné vědy, zvláštnosti demografického procesu poznávání, objekt a předmět demografie2. Místo demografie v procesu poznávání II.Specifikace předmětu demografie a její vnitřní diferenciace, historie demografie3. Demografické a geodemografické jevy a způsoby jejich zjišťování I.Vymezení demografických jevů, prameny demografických a geodemografických dat4. Demografické a geodemografické jevy a způsoby jejich zjišťování II.Sčítání lidu na území ČR (historie, současnost), sčítání lidu ve světě, spolehlivost sčítání lidu, značení kvality demografických dat5. Demografická analýza - zásady konstrukce demografických ukazatelů I.Demografická data a ukazatele, demografická síť, longitudinální a transverzální pohled v demografii6. Demografická analýza - zásady konstrukce demografických ukazatelů II.Struktura obyvatelstva podle pohlaví a věku, demografické stárnutí7. ÚmrtnostJednoduché ukazatele intenzity úmrtnosti, mužská nadúmrtnost, úmrtnost dětí v prvním roce života, rozklad kojenecké úmrtnosti8. Srovnávací ukazatele úmrtnostiMetoda přímé a nepřímé standardizace9. Řád vymíráníKonstrukce úmrtnostních tabulek, naděje dožití při narození v ČR a ve světě10. Sňatek a sňatečnost, rozvod a rozvodovost11. Porod a porodnostPlodnost všech žen (úhrnná a konečná plodnost, hrubá míra reprodukce - transverzální a longitudinální pohled)12. Potrat a potratovostInterrupce a samovolné potraty, indexy potratovosti, přirozená reprodukce, územní pohyb obyvatelstva, celkové charakteristiky populačního vývoje13. Demografie populací, populační politikaPrvní a druhý demografický přechod, postavení ČR v demografickém vývoji světa. Demografie a populační politika, hodnocení cílů populační politiky

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni vysvětlit podstatu zákonitostí vývoje demografických systémů v širším kontextu a aplikovat získané znalosti při analýze populačního vývoje územních jednotek různého velikostního řádu.

Literatura

KALIBOVÁ, K. Úvod do demografie (skripta). UK Praha 2001. VANDESCHRICK, CH. Demografická analýza. Katedra demografie a geodemografie PřF UK, Praha 2000. PAVLÍK, Z. Populační vývoj České republiky. Katedra demografie a geodemografie PřF UK, Praha (nejnovější vydání). PAVLÍK, Z., RYCHTAŘÍKOVÁ, J., ŠUBRTOVÁ, A. Základy demografie. Academia Praha 1986.

Požadavky

Závěrečný test:50-43 bodů výborně42-35 bodů velmi dobře34-27 bodů dobře26-0 bodů nevyhověl(a)

Garant

Ing. Petr Kačírek

Vyučující

Ing. Petr Kačírek