Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody empirických výzkumů (KRRVS / FMEMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / FMEMV - Metody empirických výzkumů, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní východiska empirického přístupu, vztah teorie a empirie. Historický exkurz, společenské a gnoseologické důvody rozvoje empirismu. Metodologické přístupy.2. Model empirického výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Projekt.3. Jednotky analýzy. Proměnné. Vztahy mezi proměnnými.4. Význam a funkce hypotéz. Formulace hypotéz. Typy hypotéz.5. Proces operacionalizace - význam, podstata. Problém měřitelnosti. Znaky a jejich druhy. Validita, reliabilita.6. Základní techniky sběru dat, jejich charakteristika. Přednosti a nedostatky jednotlivých technik.7. Výběr, význam výběru. Vztah zákl. souboru a vzorku - pojem reprezentativity.8. Zpracování empirických dat. Kategorizace. Kódování, čištění dat. Elementární analýza dat.9. Základní statistické přístupy k testování hypotéz - regresní analýza, mnohonásobná regresní analýza, path analýza, diskriminační analýza, faktorová analýza.10. Kvalitativní přístup, podstata kvalitat. přístupu. Základní metody a techniky.11. Věcná interpretace výsledků. Redukce a transformace informace. Spolehlivost a chyby - vědecké a nevědecké faktory. Závěrečná zpráva.12. Vztah výzkumu a praxe. Možnosti a omezení sociálních výzkumů. Vztah zadavatele a výzkumníka. Zneužití a falzifikace dat - otázky etiky.13. Současné výzkumy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen navrhnout a zpracovat vlastní empirický výzkum.

Literatura

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. 3.vyd. Praha:Karolinum, 2006. 376 s. ISBN 80-246-0139-7. ZICH, F. Úvod do sociologického výzkumu. VŠFS, Praha 2004.

Požadavky

Student zpracovává semestrální práci - vlastní výzkumný projekt.

Garant

Ing. Petra Olšová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petra Olšová, Ph.D.Ing. Petra Olšová, Ph.D.