Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně ekonomická geografie (KRRVS / GSOEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / GSOEG - Sociálně ekonomická geografie, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - definice, socioekonomická geografie a regionální rozvoj, přínos geografů a regionálních ekonomů. Struktura a obsah socioekonomické geografie. Vývoj názorů na prostorovou organizaci společnosti. Geografické prostředí.2. Metody a techniky socioekonomické geografie - základní techniky, kvantitativní metody, representativní šetření atd. Metody a techniky ekonomicko-kartografické analýzy.3. Teorie regionu. Vývoj názorů na koncepci regionu. Struktura regionu-homogenní a heterogenní region. Řád a hierarchie regionů. Hranice regionů. Regionalizace. Typologie regionů, ekonomický region, politický a správní region.4. Lokalizační teorie - jejich vývoj a postavení v čase, přínosy. Teorie difuze inovace. Základní typy, růst inovace v čase, inovační bariery.5. Vývoj a současnost politické mapy světa. Stát jako součást objektu studia socioekonomické geografie, základní vlastnosti a znaky státu, historický vývoj vzniku státních útvarů. Stát jako politickoekonomický prostorový systém. Klasifikace států světa.6. Obyvatelstvo, urbanizační procesy. Prostorová diferenciace obyvatelstva a celková charakteristika územní koncentrace obyvatelstva, prostorové znaky obyvatelstva. Migrace, migrační pohyby, vývoj světové populace a její některé strukturální projevy.7. Struktura a základní složky osídlení. Vývoj sídelní struktury, vliv socioekonomických a přírodních podmínek na utváření sídel. Klasifikace obcí. Venkovská a přechodná sídla.8. Vznik a vývoj měst, funkce měst. Vytváření prostorových sídelních systémů. Aglomerace, konurbace a megalopole.9. Geografie zemědělství - zákonitosti prostorového uspořádání zemědělství. Typologie českého venkova, problémy rozvoje venkovských oblastí.10. Geografie průmyslu, lokalizační faktory, diferenciace a koncentrace průmyslové výroby.11. Geografie dopravy - klasifikace, prostorová diferenciace, podmiňující faktory.12. Geografie služeb. Trendy v lokalizaci progresivního terciéru a tzv. KIBS. Geografie cestovního ruchu.13. Integrační, dezintegrační a globalizační procesy v současném světě. Prostorový pohled na světové hospodářství a úroveň vyspělosti. Evropská unie a její institucionální základ, orgány EU, způsob fungování, regiony.

Literatura

TOUŠEK, V., KUNC, J., VYSTOUPIL, J. et al. Ekonomická a sociální geografie; Plzeň, ISBN 978-80-7380-114-4. MARYÁŠ, J., VYSTOUPIL, J. a kol. Ekonomická geografie I. 2. vydání. MU, 2001. ISBN 80-210-2595-6. VYSTOUPIL, J., MARYÁŠ, J. Ekonomická geografie II. Brno: MU, 2000. WOKOUN R., MATES P., KADEŘÁBKOVÁ J. a kol. Základy regionálních věd a veřejné správy. Nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2011, 474 s. ISBN 978-80-7380-304-9. VOŠTA, M. Změny v rozmístění světového hospodářství. VŠE, 2006. ISBN 80-245-1105-3. Mackinnon, D., Cumbers, A. (2007). An Introduction to Economic Geography: Globalization, Uneven Development and Place. Pearson Education Limited, Harlow. ISBN 978-0-13-129316-8. HAMPL, M. a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. 2001. Haggett, P. Geography: A global synthesis. Pearson Education. Dicken, P. Global Shift: Mapping the Changing Contours of the World Economy. 2011. IVANIČKA, K. Základy teorie a metodologie socioekonomickej geografie. SPN, Bratislava, 1983. 448 s.

Požadavky

Vypracování semestrální práce.

Garant

prof. RNDr. René Wokoun, CSc.