Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika územního rozvoje (KRRVS / MPOUR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / MPOUR - Politika územního rozvoje, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Územní rozvojPodstata, pojetí, složky územního rozvoje; udržitelný rozvoj, politika územního rozvoje2. Geografická organizace společnosti v ČRDle M. Hampla, hierarchie sídelního systému, funkční ekonomické regiony, koncept polycentrického rozvoje3. Koncepce územního rozvoje České republikyPřístupy, historická retrospektiva, alternativní koncepce4. Územní rozvoj na úrovni krajů a obcí (městských a venkovských)Koncepce rozvoje, nástroje, řešené problémy, úkoly a cíle územního rozvoje krajů a obcí v ČR5. Priority územního plánování v České republiceVymezení jednotlivých oblastí, problémů a úkolů prioritních z pohledu rozvoje celé ČR6. Politika územního rozvoje České republikyRole v územním plánování, význam Politiky územního rozvoje ČR jako nástroje územního plánování7. Rozvojové oblasti a rozvojové osy České republikyÚzemní vymezení a základní charakteristika jednotlivých rozvojových oblastí a os v ČR8. Specifické oblasti ČRÚzemní vymezení a základní charakteristika jednotlivých specifických oblastí ČR, dopady na formulace politik9. Funkční složky rozvoje územíZákladní charakteristika vybraných složek rozvoje území, jejich stav a vývojové tendence v České republice10. Doprava a dopravní infrastrukturaVymezení relevantních pojmů, vývoj dopravní infrastruktury (pohled ČR a států EU)11. Jednotlivé druhy dopravyŽelezniční, silniční, vodní, letecká; charakteristika, stav a vývoj v ČR, vazba na územní plánování12. Technická infrastrukturaVýznam a složky technické infrastruktury, řešení problematiky technické infrastruktury v územně plánovací činnosti13. Vybrané technické systémyJejich stav v České republice, očekávaný vývoj, požadavky a vztah k územnímu plánování

Získané způsobilosti

Na konci kurzu budou studenti schopni vysvětlit principy organizace prostoru ČR a koncepční priority v rozmístění stěžejních struktur zejména s důrazem na dopravní a technickou infrastrukturu.

Literatura

MMR ČR. Politika územního rozvoje České republiky 2008 [online]. [vid 13.2.2014]. Dostupné z: http://www.mmr.cz/cs/Stavebni-rad-a-bytova-politika/Uzemni-planovani-a-stavebni-rad/Koncepce-Strategie/Politika-uzemniho-rozvoje-Ceske-republiky/Politika-uzemniho-rozvoje-CR-2008. HAMPL, Martin a kol. Regionální vývoj: specifika české transformace, evropská integrace a obecná teorie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta,2001. 328 s. ISBN 978809026866. Ústav územního rozvoje. Principy a pravidla územního rozvoje. [online].[vid.13.2.2014] Dostupné z : http://www.uur.cz/default.asp?ID=2571. Zákon číslo 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu. MAIER, Karel. Ekonomika územního rozvoje. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-716-9644-7. MEADOWS, Donella, MEADOWS, Dennis, BEHRENS, William. Limits of Growth. New York: Universe Booksú, 1972. ISBN 1441994165. Ústav územního rozvoje. Udržitelný rozvoj území. MMR ČR a ÚÚR. [online].[vid 13.2.2014]. Dostupné z: http://www.mmr.cz/cs/Microsites/PSUR/Uvodni-strana.

Požadavky

Seminární práce - projekt.

Garant

Ing. Petr Kačírek