Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika a správa v regionálním rozvoji (KRRVS / MPSRR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / MPSRR - Politika a správa v regionálním rozvoji, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Veřejná správa a politika v lokálním a regionálním rozvoji.2. Aktéři, zájmové skupiny a instituce regionální a lokální politiky.3. Municipality a jejich orgány role a nástroje v rozvoji území.4. Vyšší územně správní celky a jejich orgány role a nástroje v rozvoji území.5. Vztah municipalit a vyšších územně správních celků.6. Politika na místní a regionální úrovni, úloha politických stran.7. Role občanské společnosti a občanských iniciativ na rozvoji měst a obcí.8. Komunální volby a volby do krajských zastupitelstev (volební systémy, volební kampaň).9. Municipální politika v ekonomické oblasti - marketing obcí a měst. Sektorální a sociální politika měst.10. Právní regulace veřejné správy. Předmět správního práva. Prameny správního práva. Správní řízení v ČR.11. Subjekty správního práva, správněprávní vztahy v oblasti regionálního rozvoje.12. Právní problémy vnitrostátní podpory regionálního rozvoje.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování bude student schopen:- diskutovat politicko-správní význam územních celků,- aplikovat různá hlediska na veřejnou správu,- kriticky zhodnotit vlastní roli ve veřejném životě.

Literatura

Wokoun, R., Mates, P. (2006). Management regionální politiky a reforma veřejné správy. Praha: Linde. SKULOVÁ, Soňa. Rozhodování ve veřejné správě. Masarykova univerzita. Brno 1996. ISBN 80-210-1458-X. Lacina, K., Čechák, V. (2001). Vývoj systémů veřejné správy. Praha: Proffessional Publishing.

Požadavky

Účast na cvičeních je povinná.Studenti ve skupinách (3 - 4 členové) na cvičeních prezentují průběžně zadávané úkoly (dle ve společnosti aktuálně řešených politických a veřjnosprávních témat).Studenti absolvují závěrečný písemný test (vyžadováno minimálně 70% maximálního počtu bodů).

Garant

Ing. Petra Olšová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petra Olšová, Ph.D.Ing. Petra Olšová, Ph.D.