Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie regionu a osídlení (KRRVS / MTERE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / MTERE - Teorie regionu a osídlení, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. ÚvodDefinice, socioekonomická geografie a regionální rozvoj, přínos geografů a regionálních ekonomů.2. Metody a techniky socioekonomické geografieZákladní techniky, kvantitativní metody, representativní šetření atd.3. Teorie regionuVývoj názorů na koncepci regionu. Struktura regionu-homogenní a heterogenní region.4. Lokalizační teorieJejich vývoj a postavení v čase, přínosy. Teorie difuze inovace. Základní typy, růst inovace v čase, inovační bariery.5. Vývoj a současnost politické mapy světaStát jako součást objektu studia socioekonomické geografie, základní vlastnosti a znaky státu.6. Obyvatelstvo, urbanizační procesyProstorová diferenciace obyvatelstva a celková charakteristika územní koncentrace obyvatelstva.7. Struktura a základní složky osídleníVývoj sídelní struktury, vliv socioekonomických a přírodních podmínek na utváření sídel. Klasifikace obcí.8. Vznik a vývoj měst, funkce městVytváření prostorových sídelních systémů. Aglomerace, konurbace a megalopole.9. Geografie zemědělstvíZákonitosti prostorového uspořádání zemědělství. Typologie českého venkova, problémy rozvoje venkovských oblastí.10. Geografie průmyslu, lokalizační faktory, diferenciace a koncentrace průmyslové výroby11. Geografie dopravy. Klasifikace, prostorová diferenciace, podmiňující faktory.12. Geografie služebTrendy v lokalizaci progresivního terciéru a tzv. KIBS. Geografie cestovního ruchu.13. Integrační, dezintegrační a globalizační procesy v současném světěProstorový pohled na světové hospodářství a úroveň vyspělosti. Evropská unie a její institucionální základ, orgány EU.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen vytvářet složitější geografické analýzy zvoleného území (slovně i písemně), tzn. hodnotit geografický prostor prostřednictvím odborných metod a jazyka.

Požadavky

Zkouška: písemná formou testu s 20 otázkami. Známkování: výborně - správné zodpovězení min. 16 otázek velmi dobře - správné zodpovězení 14 - 15 otázek dobře - správné zodpovězení 12 - 13 otázekDocházka na přednášku nepovinná.

Garant

RNDr. Václav Novák, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Václav Novák, Ph.D.