Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Integrovaná regenerace měst (KRRVS / W0018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / W0018 - VK- Integrovaná regenerace měst, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prostorové nároky měst v historii a dnes: Charakteristiky města, procesy urban sprawl a suburbanizace a jejich dopady, co je veřejný prostor, specifika dopravních staveb v konzumaci prostoru,2. Udržitelné využívání území: greenfield, brownfield, zemědělský půdní fond, revitalizace, regenerace, dočasné využití, urbanismus, architektura3. Rozvojové nástroje měst: strategie rozvoje, územní plán, regulační plán4. Rozvojové nástroje měst: rozpočet a rozpočtový výhled, komunitní plán5. Nakládání s daty: kategorizace brownfieldů, inventarizace brownfieldů, GIS6. Tržní aspekty brownfieldů: limity a možnosti rozvoje7. Rozvojové agentury, role vůdcovství v regeneraci měst: dotčené strany v procesu regenerace8. Role občanské společnosti v regeneraci měst: regenerace založená na principu partnerství9. Média a marketing měst: komunikace vnitřní, vnější, podpora image projektu10. Majetkové souvislosti regenerace měst: rizika vycházející z majetkoprávní situace11. Území zatížené průmyslovou aktivitou: ekologické zatížení, ekonomická restrukturalizace, znovuosidlování průmyslových oblastí12. Sociální brownfieldy: specifické přístupy13. Kulturní a společenská hodnota brownfieldů a jiných městských prvků a zón

Literatura

KADEŘÁBKOVÁ, B. A PIECHA, M. A KOL. Brownfields - jak vznikají a co s nimi. C. H. Beck, Praha. 2009. MUSIL, J. Co se děje s českými městy dnes. In: Horská, P., Maur, E., Musil, J.: Zrod velkoměsta. Urbanizace českých zemí a Evropa. Paseka, Praha a Litomyšl, 2002, str. 298-331. SÝKORA, L. Globalizace a její důsledky. In: Jehlička, P., Tomeš, J., Daněk, P. (eds.): Stát, prostor, politika. Přírodovědecká fakulta UK, Praha. VAŠEK, M. Globalizační procesy v městském rozvoji. Diplomová práce, Přírodovědecká fakulta MU, Brno. HAMPL, M. Teorie geografické organizace společnosti. In: Hampl, M. (ed.): Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Praha, 1996. BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje (nástin, klasifikace, kritika). Karolinum, Praha. 2002. HAMPL, M. Transformační procesy a předpoklady dalšího vývoje osídlení. In: Hampl, M. (ed.): Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Praha, 1996. ARNOTT, R. J., MC MILLEN, D. P. Urban Economics, 2006 Blackwell Publ. Oxford UK. JACKSON, J. Urban sprawl. Urbanismus a územní rozvoj V, č. 6.