Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Demografický seminář (KRRVS / X0009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRRVS / X0009 - VK- Demografický seminář, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Objekt a předmět studia demografie.2. Počátky kritického myšlení a důležité etapy ve vývoji kritického myšlení.3. John Graunt faktický zakladatel demografie.4. Zásluhy demografie o rozvoj statistických metod.5. Úloha času v demografickém poznávání, generace jako jednotka času v demografii, různé typy demografické sítě a její možné použití v jiných oborech.6. Vymezení demografických procesů a jejich návazností a podmíněností. Demografické procesy jako procesy bio-sociální (porodnost, úmrtnost) i jako procesy čistě sociální (sňatečnost, rozvodovost, indukovaná potratovost).7. Demografická revoluce jako součást globální revoluce moderní doby, její různé typy a specifický průběh v různých časových obdobích a v různých světových regionech.8. Koncepce druhého demografického přechodu.9. Problémy konstrukce demografických prognóz a různé způsoby odhadu jejich parametrů; jejich teoretické zdůvodnění.10. Projekce a prognózy obyvatelstva světa a jeho regionů.11. Zákonitost procesu demografického stárnutí a diskuse jeho důsledků v oblasti penzijního pojištění a zdravotní péče.12. Populační politika a efektivnost pro-natalitních opatření.13. Opatření sociální politiky s možnými důsledky na populační vývoj. Územní pohyby obyvatelstva a jejich podmíněnost a odlišnost od procesů demografické reprodukce. Problémy odhadů budoucích migračních trendů.

Získané způsobilosti

Po ukončení výběrového kurzu budou studenti schopni popsat a vysvětlit základní zákonitosti demografického vývoje, podstatu a princip analýzy demografických a statistických struktur a zároveň tyto znalosti aplikovat při hlubší demografické analýze.

Literatura

www.czso.czwww.czso.czPAVLÍK, Z., KALIBOVÁ, K. Mnohojazyčný demografický slovník, český svazek. Praha, 2005. http://esa.un.org/unpd/wpp/

Požadavky

Seminární práce.

Garant

Ing. Petr Kačírek

Vyučující

Ing. Petr Kačírek