Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie I. (KSP / 6SOC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / 6SOC1 - Sociologie I., Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět sociologie, úvod do discipliny, sociologické paradigma2. Sociální integrace - společenství, společnost,3. Sociální skupina, organizace -typologie, pluralita, integrace,4. Sociální struktura - sociální pozice, status5. Sociální stratifikace -modely a kritéria, způsoby měření, sociální nerovnost6. Sociální mobilita - směr, rozsah a generační kontext7. Sociální vývoj jako změna - dynamika, faktory, paradigma funkcionální, konfliktní8. Proces socializace a sociální kontrola - socializační modality, hodnoty a postoje9. Sociální interakce - komunikace jako součást porozumění sociálnímu světu10. Vztah většiny a menšiny - problémy etnických a národnostních vztahů11. Kultura - symboly a jazyk, kulturní jinakost, masová kultura, důsledky globalizace12. Moc a autorita - stát a občan, politický systém, postoje k výkonu moci13. Společnost a prostředí - ekologické souvislosti, demografický vývoj, urbanizace

Literatura

BARŠA, P. - STRMISKA, M. Národní stát a etnický konflikt. Praha 1999. GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 2002. ISBN 80-7203-124-4.Keller, J. Úvod do sociologie. Praha, Sociologické nakladatelství, 2004. ISBN 80-86429-39-3.