Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika (KSP / 6SPPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / 6SPPG - Speciální pedagogika, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení oboru speciální pedagogika, její cíle, předmět a terminologie. Metody. Základní historiografie.2. Cílové skupiny I. - osoby s mentálním postižením,3. Cílové skupiny II. - osoby s tělesným postižením, osoby s poruchami chování.4. Cílové skupiny III. - osoby se zrakovým postižením, osoby se sluchovým postižením.5. Cílové skupiny IV. - osoby s poruchami učení, osoby s narušenou komunikační schopností, osoby s vícenásobným postižením.6. Dítě s postižením a jeho rodina - základní psychologická problematika.7. Dítě s postižením ve školním věku - integrace žáků se speciálními potřebami, mimoškolní integrace dítěte.8. Dospělý člověk s postižením - otázky pracovního uplatnění a integrace.9. Senior s postižením.10. Péče o osoby s postižením v resortu MŠMT (síť škol a školských zařízení). Postavení sociálního pracovníka v těchto zařízeních.11. Péče o osoby s postižením v resortu MPSV (sociální služby).12. Terapeutické přístupy v péči o osoby s postižením.13. Alternativní a augmentativní komunikace.

Literatura

Jesenský, J. Andragogika a gerontagogika handicapovaných. Praha: Karolinum, 2000. PIPEKOVÁ, J., ET AL. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2006. Šiška, J. Mimořádná dospělost. Praha: Karolinum, 2005. Renotiérová, M.; Ludíková, L. a kol. Speciální pedagogika. Olomouc: UP Olomouc, 2004. Slowík, J. Speciální pedagogika. Praha: Grada, 2007. Strnadová-Lednická, I. Stresové a resilienční faktory v rodinách s dětmi s poruchami učení. In Speciální pedagogika, č. 3, s. 200 - 215. Jesenský, J. Základy komprehenzivní rehabilitace. Brno: Gaudeamus, 2000. Novosad, L. Základy speciálního poradenství. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7367-174-3.

Vyučující

Mgr. Alexandra Petrů