Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie (KSP / 6UVPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / 6UVPS - Úvod do psychologie, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologieZáklad výkladu psychiky, pojem duše a psychika, prožívání, chování, vědomí, nevědomí, podvědomí.2. Determinace psychikyBiologická, sociální, vývojová3. Poznávací procesyVnímání, představy, paměť, myšlení. Z dalších procesů zejména vůle.4. Pojem osobnostStruktura osobnosti a typologie, základní vlastnosti, některé teoretické přístupy k výkladu osobnosti.5. SchopnostiPředpoklady k vykonávání činností, vznik schopností, inteligence, druhy inteligence, měření inteligence.6. TemperamentProjevy temperamentu v chování a prožívání, rysy temperamentu, zdroje temperamentových rozdílů. Emoce.7. CharakterMravní vlastnosti a postoje, Já jako jádro osobnosti, aspekty a složky Já vývojová teorie charakteru.8. Dynamická struktura osobnostiZákladní motivy lidského chování, druhy potřeb, hodnoty, cíle, životní styl. Motivační teorie.9. Sociální komunikace, verbální a neverbální klíče. Sociální interakce a interpersonální percepceAtribuční procesy, validita percepčních soudů a zdroje chyb.10. Metody poznávání osobnostiPozorování, rozhovor, dotazník, psychologické testy, projektivní metody standardizace, validita, reliabilita.11. Vývojová psychologiePojem vývoj, vývojové zákonitosti, činitelé psychického vývoje, koncepty periodizace ontogenetického vývoje.12. Charakteristika prvních vývojových etapPrenatální vývoj, novorozenec, nemluvně, batole, význam podmínek raného vývoje při utváření osobnosti.13. Změny psychiky v ostatních etapách ontogenezeZejména puberta a adolescence, psychické změny ve stáří.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti umět:- orientovat v základní terminologii z oblasti psychologie osobnosti a ontogenetické psychologie, tyto termíny budou schopni vysvětlit a aplikovat je do konkrétních situací- posoudit vliv jednotlivých proměnných na chování a prožívání člověka - jak v oblasti pracovní, tak osobní- vysvětlit podstatu sociálních interakcí a to zejména v oblasti pracovní (práce s klientem) - posoudit potřeby klienta s ohledem na stupeň jeho ontogenetického vývoje

Literatura

Výrost Jozef & Slaměník Ivan. (2008). Sociální psychologie. Praha, Grada. Plháková Alena. (2011). Učebnice obecné psychologie. Praha, Academia. Helus Zdeněk. (2011). Úvod do psychologie. Praha, Grada. Langmeier Josef & Krečířová Dana. (2006). Vývojová psychologie. Praha, Grada. Vágnerová Marie. (2004). Základy psychologie. Praha, Karolinum. Orel Miroslav & Facová Věra. (2009). Člověk, jeho mozek a svět. Praha, Grada. Orel Miroslav & Facová Věra. (2010). Člověk, jeho smysly a svět. Praha, Grada. Weiss Petr. (2011). Etické otázky v psychologii. Praha, Portál. Šnýdrová Ivana. (2008). Psychodiagnostika. Praga, Grada. Blatný Marek. (2010). Psychologie osobnosti. Praha, Grada.

Požadavky

Účast na cvičeních je povinná (75%), účast na přednáškách je doporučená.Zápočet bude udělen za následujících podmínek:a) účast 75 %b) prezentace studie na přidělené téma c) aktivní účast na diskusích v rámci cvičeníZkouška probíhá písemnou formou. Podle počtu získaných bodů bude udělena známka podle následujícího klíče:91 - 100 bodů: výborně (1)81 - 90 bodů: velmi dobře (2)71 - 80 bodů: dobře (3)70 a méně bodů: nevyhověl/a (4)

Garant

PhDr. Alice Reissová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Alice Reissová, Ph.D.PhDr. Alice Reissová, Ph.D.