Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody komunitní sociální práce (KSP / GMSPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / GMSPR - Metody komunitní sociální práce, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam pojmů2. Vývoj komunitní práce3. Sociální potřeba a sociální změna4. Teoretická východiska5. Modely komunitní práce6. Komunitní pracovník7. Komunitní psychologie8. Komunitní psychiatrie9. Sociální služby, Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.10. Management péče11. Standardy a kvalita péče12. Komunitní plánování13. Deset kroků v procesu komunitního plánování

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti umět:- popsat teoretická východiska komunitní práce- analyzovat sociální potřeby komunity- vytvořit individuální plán péče spolu s klientem- vytvořit nebo upravit standardy kvality konkrétní sociální služby- podílet se na komunitním plánování sociálních služeb

Literatura

Popple. (1995). Analysing community work. Buckingham: Open University Press. Twelwetrees. (2008). Community work. Basingstoke: Palgrave Macmillan. Hartl,P. (1997). Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha; Slon. MATOUŠEK, O. a kol. (2008). Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál. Schimerlingová, V.; Novotná, V. (1992). Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha; UK. Navrátil, P. (2001). Úvod do teorie a metod sociální práce. Brno: MU. Hartl,P. Komunita občanská a komunita léčebná, Slon, Praha. Sip, D.; Jindrová, P. (1998). Komunitní organizování na Slovensku a v Čechách. Přerov; Centrum pro komunitní práci. SCHURINGA, Leida. Komunitní práce a inkluze Romů. Ostrava: Radovan Goj, 2007. Navrátil, P.; Šimíková, I. Komunitní sociální práce jako nástroj boje proti sociálnímu vyloučení: Příklad ?Strategie sociální inkluze Romů v Brně.? In: Sociální práce. 2003 (4), s.76-104. SIROVÁTKA, Tomáš. Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: FSS MUNI a Georgetown, 2002. Payne,K. Social care in the community, Macmillian,Přes,LTD,London. GOJOVÁ, A. Teorie a modely komunitní práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2006. Frič, P. (2012). Tři tváče komunitního dobrovolnictví. Praha; Hestia. Thompson. (2009). Understanding social work: preparing for praktice. Basingstoke: Palgrave Macmillan. Potůček, M. (2005). Veřejná politika. Praha; Sociologické nakladatelství.

Požadavky

Účast na seminářích je doporučená, ale není povinná.Pro získání zápočtu je nutné zpracování seminární práce na téma "Analýza potřeb vybrané komunity" v minimálním rozsahu 8000 znaků, její včasné odevzdání mailem vyučujícímu a schválení práce vyučujícím.Zkouška je realizována ústní formou ve zkouškovém období. Na zkouškový termín je možné se přihlásit až po získání zápočtu.

Garant

Mgr. Jan Vašat

Vyučující

Mgr. Jan Vašat