Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nezaměstnanost jako sociální problém (KSP / GNEZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / GNEZA - Nezaměstnanost jako sociální problém, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretická východiska analýzy trhu práce funkce, instituce, komponenty, rovnováha TP2. Teorie lidského kapitálu3. Segmentace trhu práce4. Základní procesy na trhu práce5. Mezinárodní kontexty otevírání trhu práce - volný pohyb pracovních sil a kapitálu, migračníprocesy6. Vývoj trhu práce7. Institucionální aktéři odbory, svazy zaměstnavatelů, stát8. Dynamika zaměstnanosti, toky pracovních sil9. Nezaměstnanost jako sociální problém10. Rizikové skupiny na trhu práce11. Politika zaměstnanosti12. Instituce na trhu práce

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- porozumět základním procesům na trhu práce, vztahům jednotlivých subjektů, vlivu demografických, migračních a dalších procesů na dění na trhu práce- porozumět mezinárodním souvislostem dění na národních trzích práce- porozumět příčinám nezaměstnanosti, jejímu vývoji a výkyvům - formulovat možnosti řešení nezaměstnanosti pro jednotlivé skupiny nezaměstnaných- chápat sociální a ekonomickou podmíněnost úspěšné politiky zaměstnanosti- identifikovat roli sociální práce při řešení problémů v oblasti zaměstnanosti

Literatura

Mareš P. Nezaměstnanost jako sociální problém. BUCHTOVÁ B. Nezaměstnanost- Psychologický, ekonomický a sociální problém. KUCHAŘ P. Trh práce. Praha, 2007. ISBN 978-80-246-1363-3.KUCHAŘ P., BALEK P. Integrace cizinců. Případ Ústeckého kraje. Ústí n.L., 2011. ISBN 978-80-7414-435-6.SIROVÁTKA T. Problémy trhu práce a politiky zaměstnanosti, souhrnná zpráva - MU Brno, VÚPSV, NVF Praha-Brno 2003. KUCHAŘ P., VASKA L. Regionálne aspekty nezamestnanosti v Českej republike a na Slovensku. Bratislava, 2014. ISBN 978-80-89238-99-6.BROŽOVÁ D. Společenské souvislosti trhu práce.

Požadavky

Zkouška je zásadně písemná, student si vybere z nabízených možností 3 témata, na která zpracuje vždy cca 2 normostrany zasvěceného textu. Texty jsou bodovány na stupnici 0 - 10, minimální počet bodů za každý text je 5, minimální počet bodů za celou zkoušku je 16. Doba trvání zkoušky je 90 minut.

Garant

doc. PhDr. Pavel Kuchař, CSc.