Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika menšin (KSP / GPRME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / GPRME - Problematika menšin, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální struktura.Menšiny a většiny; ne/moc, sociální ne/rovnost, ne/normalita lidská práva - pojmy, jejich začlenění do konceptu sociálních teorií.2. My a oniprincipy budování kolektivní identity nás a jich, jejich použití v historii, role obětních beránků, mýtů, území.3. Rasa a rasismus.Lidské rasy a biologie. Původ a vývoj pojmu lidská rasa. Rasové teorie. Rasismus a xenofobie.4. Kultura a multikulturalita.Kultura - masová, vysoká kultura, multikulturalismus, národní kultura.5. Národ a nacionalismusNárod, národnost, národnostní princip, objev národů, nacionalismus. Nacionalismus jako překonaná idea?6. Etnicita.Etnikum jako danost a etnikum jako situace. Etnocentrismus.7. Jazyk.Jazyk jako symbol identity, vědění, moci. Dvojjazyčnost. Jazyková lidská práva. Školství a jazyk.8. NáboženstvíStřet kultur, extremismus.9. Sociální exkluseDruhy sociální exkluse, exklusivní a inklusivní společnost, procesy sociální exkluse.10. Od asimilace přes integraci k mnohočetnostem.Menšiny a většiny v toku času - od koncepcí moderny k postmodernímu pojetí. Pevnost menšin a tekutost většiny.11. HolocaustSociologické pojetí holocaustu. Holocaust jako současné téma.12. Menšiny v ČR.Historie, aktuální situace, perspektivy. Sociální politika.

Literatura

KAMÍN, T. MACHALOVÁ, T. Kritika rasy a rasismu. Brno: Masarykova univerzita 2003. GELLNER, A. Národy a nacionalismus. Praha: Josef Hříbal. Sartori, G.. Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci. Esej o multietnické společnosti. Praha, 2005. YOUNG, J. The exclusive society. Social Exclusion, crime and difference in late modernity. London: SAGE.

Garant

Mgr. Petr Matoušek

Vyučující

Mgr. Petr MatoušekIng. Dita Štyvarová