Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální deviace (KSP / GSDEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / GSDEV - Sociální deviace, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Viníci a soudciSpolečnost a sociální kontrola; norma a legitimizace sociální kontroly. Normativní a relativistické přístupy.2. Chicagská školaPřístupy chicagské školy ve výzkumech sociální deviace; fieldwork. Základní studie Ch S.3. Teorie anomie - E. Durkheim a R. K. MertonFunkcionalismus v prostoru sociálních deviací; anomie jako zdroj nejistoty.4. Teorie kultur a subkultur; teorie sociální kontrolyKultura; subkultura; alternativní kultura; sociální kontrola.5. Teorie labellinguPublikum a jeho úloha v procesu přijetí či nepřijetí sociálního chování. totalitní instituce.6. Michel Foucault a sociální deviaceDiskurs; archeologie; práce s historií a časem ve studiích M. Foucaulta.7. Radikální kriminologie, kritická diskursivní analýzaPolitika a sociální deviace; radikalizace výzkumníků; politizace problémů.8. Postmoderní přístup k sociálním deviacímPorozumění sociálním deviacím; relativizace; rethinking.9. Feministický přístup k sociálním deviacímProblematika rodu v sociálních deviacích; etika výzkumů; reflexivita.10. Sociologie sociálních deviací v ČRNe/přítomnost sociálních deviací v období reálného socialismu; současné výzkumy.

Literatura

FOUCAULT, M. Dějiny šílenství. Praha: NLN. GIRTLER, R. Okrajové sociální kultury. Brno: Masarykova univerzita. MUNKOVÁ, G. Sociální deviace. Praha: Karolinum., 2004. ISBN 80-246-0279-2.HRČKA, M. Sociální deviace. Praha: SLON., 2001. ISBN 80-85850-68-0.GOFFMAN, E. Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: SLON.

Vyučující

Mgr. Jitka Laštovková, Ph.D.