Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- SP v sociálně vyloučených lokalitách (KSP / X0053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / X0053 - VK- SP v sociálně vyloučených lokalitách, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik sociálně vyloučených lokalit a přístupy k nim, Oscar Lewis a kultura chudoby.2. Historické přístupy k sociálně vyloučeným a vylučovaným s Československu.3. Vývoj a proměny státní politiky ČR.4. Dlouhodobá nezaměstnanost sociálně vyloučených jako důsledek i příčina.5. Bytová problematika v kontextu sociálně vyloučených lokalit.6. Problematika vzdělávání v sociálně vyloučených lokalitách.7. Právní a finanční gramotnost obyvatel sociálně vyloučených lokalit.8. Sociálně patologické jevy v prostředí sociálně vyloučených lokalit.9. Současné aktivity státu v oblasti sociálního zařízení.10. Integrační programy neziskových organizací a místních samospráv.11. Terénní sociální práce a sociálně aktivizační služby jako nástroje sociální integrace.12. Aktivizace zdrojů v lokálním společenství.13. Regionální perspektiva: situace v Ústeckém kraji a vývojové trendy

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti umět:- určit základní charakteristiky sociálního vyloučení a sociálně vyloučené lokality- analyzovat příčiny a důsledky sociálního vyloučení- aplikovat relevantní teorie vztahující se k problematice do praxe- zhodnotit programy zabývající se inkluzí a integrací- navrhnout možná opatření pro zmírňování důsledků sociálního vyloučení- vybrat vhodné služby pro řešení situace sociálně vyloučeného klienta

Literatura

Šimíková, I.; Vašečka, I. (2004). Mechanismy sociálního vyčleňování romských komunit na lokální úrovni a nástroje integrace. Brno, Barrister § Principal. SIROVÁTKA, Tomáš (ed.). Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: Masarykova univerzita/ Georgetown. 2002. ISBN 8021027916. Jakoubek, M. (2004). Romové - konec (ne)jednoho mýtu. Praha, Socioklub. Jakoubek, M., Hirt T. (2006). Romové v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň. SIROVÁTKA, T. (2004). Sociální exkluze a sociální inkluze menšin a marginalizovaných skupin. Brno: FSS MU. Pierson, J. (2002). Tackling social exclusion. London; Routledge. Marada, R. (2006). Etnická různost a občanská jednota. Brno. Nečas, C. (1999). Genocida Romů v českých zemích, Praha. Navrátil, P. (2002). Integrace Romů: Předběžné výsledky šetření. In: Sociální práce, 2002, č.2, s.34-56. SCHURINGA, Leida. Komunitní práce a inkluze Romů. Ostrava: Radovan Goj, 2007. KOPŘIVA, K. (1997). Lidský vztah jako součást profese. Praha : Portál. Barša, Pavel. (2003). Politická teorie multikulturalismu. Brno. Jakoubek, M., Hirt, T. (2004). Romové: kulturologické etudy. Plzeň. (2002). Romové ve městě. Praha; Socioklub. SVOBODA, Z., MORVAYOVÁ, P. a kol. (2010). Schola Excludus. Ústí n.L.: PF UJEP. Jenkins, R. (2008). Social identity. London; Sage. Sheppard, M. (2006). Social work and social exclusion. Aldershot, England ; Burlington. Mareš, P.; Sirovátka, T. (2008). Sociální vyloučení (exkluze) a sociální začleňování (inkluze). In: Sociologický časopis, 2008, s. 113-138. YOUNG, J. The exclusive society. Social Exclusion, crime and difference in late modernity. London: SAGE. Sirovátka, T. (2006). The Challenge of Social Inclusion: Minorities and Marginalised Groups in Czech Society. Brno: Barrister & Principal. Úlehla, I. (2009). Umění pomáhat. Praha, Sociologické nakladatelství.

Požadavky

Pro získání zápočtu je potřebná účast na cvičeních ve výši minimálně 75% celkového času, zpracování seminární práce v rozsahu 6000 znaků na zadané téma a její přijetí vyučujícím.

Garant

Mgr. Jan Vašat

Vyučující

Mgr. Jan Vašat