Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Kritické čtení odborných textů (KSP / X0061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / X0061 - VK- Kritické čtení odborných textů, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice kritického myšlení a kritického čtení. Rozdíl mezi studiem na střední škole a na vysoké škole. Typy a žánry odborných textů.2. Obecná struktura textu (úvod, jádro, závěr). Akademické práce (název práce, obsah, abstrakt, cíle, výzkumné otázky, hypotézy, metodologie, teoretická východiska, závěry).3. Vymezení akademické práce (zásady, etika). Plagiátorství, citace, parafráze, odkazování na zdroje. Práce se zdroji (kde informace hledat, jak je používat, zpracovávat a jak na ně odkazovat). Čtení odborného textu.4. Hlediska hodnocení odborného textu - ideologie, objektivita, nestrannost, srozumitelnost, komplexnost, konkrétnost. Čtení odborného textu.5. Argumentace. Identifikace hlavní myšlenky textu. Rozpoznávání důležitých a nedůležitých informací. Čtení odborného textu.6. Aktivity před čtením odborného textu (diskuse o tématu na základě názvu textu, klíčových slov, případně abstraktu, předvídání obsahu). Čtení odborného textu.7. Aktivity během čtení odborného textu (pochopení hlavní myšlenky, shrnutí, získání konkrétní informace, grafická schémata). Čtení odborného textu.8. Aktivity po čtení odborného textu (zpracování vlastní reflexe, diskuse a konfrontace názorových hledisek, hraní rolí, power-pointová prezentace). Čtení odborného textu.9. Jak je důležité znát zdroj. Seriózní a neseriózní texty. Čtení odborného textu.10. Co v textu chybí (hledání pochybení v textu). Čtení odborného textu.11. Vyhledávání vlastního odborného textu na dané téma. Reflexe textu. Čtení odborného textu.12. Co to je konstruktivní kritika. Přijímání kritiky. Kritická diskuse. Čtení odborného textu.13. Shrnutí celého kurzu. Hodnocení kurzu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu bude student umět:- kriticky myslet- vybrat odborné texty k danému tématu- analyzovat, hodnotit a posoudit sílu argumentů- zvládnout konstruktivní kritiku cizí práce- kriticky diskutovat- prezentovat své poznatky a znalosti před skupinou (power-pointová prezentace)- pracovat se zdroji a respektovat zásady etiky při psaní akademické práce

Literatura

ŠANDEROVÁ, J. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách: několik zásad pro začátečníky, Praha: Sociologické nakladatelství, 2055, 209s, ISBN 80-86429-7. KAHN, N. B. Jak efektivně studovat a pracovat s informacemi. Praha: Portál, 2001. 149 s. ISBN 80-7178-443-5. Spousta, V. a kol. Vádemékum autora odborné a vědecké práce (se zaměřením na práce pedagogické). Brno: MU v Brně, PF, 2003.

Požadavky

Docházka - účast na cvičení je povinná.Aktivní účast na cvičení (bez splnění zadaných úkolů nebude studentovi započtena účast):- přečtení a rozbor minimálně 8 odborných textů- důraz na aktivní a kritické čtení- nalézt vlastní text na zadané odborné témaNapsat recenzi:- Výběr z autorů: - Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2013. - Thaler, R. H., Sunstein, C. R. Nudge (šťouch). Zlín: Kniha Zlín, 2010. - Potůček, M. Cesty z krize. Praha: Slon, 2011. - Huntington, S. P. Střet civilizací. Praha: Rybka Publishers, 2001. - Géringová, J. Pomáhající profese - tvořivé zacházení s odvrácenou stranou. Praha: Triton, 2011- Kritéria: splnění podmínek pro psaní recenzí, kritické zhodnocení, argumentace a přesvědčivost, 2 až 7 stran- ústní obhajoba

Garant

PhDr. Michaela Hiekischová

Vyučující

PhDr. Michaela Hiekischová